NMN logo

Meteoritt Moss

Tekst og foto: Morten Bilet

I juli 2006 fikk vi et spektakulært meteorittfall i Norge – en hendelse som fikk oppmerksomhet verden over. Det hele startet fredag 14. juli 2006 kl. 1015 da en kraftig lysende ildkule ble observert over Østfold fylke. Rapportene strømmet inn, og den ble observert på flere titalls mil fra ulike retninger. Hytteeier Ragnar Martinsen satt på sin utedo da han hørte smell og buldring i retning Rygge. På vei ut av doen hørte han en susende lyd, og en stein traff en blikkplate bare én meter unna. Steinen veide 34,7 gram, og var den første steinen som ble funnet fra dette fantastiske meteorfallet i Østfold.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og undertegnede var straks til stede og bekreftet meteoritten, samt informerte media om at denne steinen neppe var alene. Etter to dager ble meteoritt nr. 2 funnet av Frode Johansen og familie 4,5 km nærmere Moss. Denne var på 752 gram, og hadde boret seg ned i gressplenen i hagen etter å ha slått av greiner på et plommetre. Heldigvis var ikke familien hjemme når dette skjedde. Nyheten spredde seg raskt verden over, og meteorittfolk fra Europa og USA dukket opp. Etter noen dager ble det funnet en ny meteoritt på over 800 gram på en sykkelsti, bare noen hundre meter fra funnstedet for meteoritt nr. 2.

Den 30. juli var Mike Farmer og undertegnede på leting da vi til slutt, sent på kvelden, fant en knust meteoritt på til sammen ca. 800 gram under 2 kilometer fra Johansens hage. Den hadde slått ned i betong, og det lå biter mange titalls meter fra nedslaget. Som en kuriositet spiste vi en liten klype av løsmaterialet fra meteoritten – underlig å smake på noe som er dannet før vår egen planet!

Den siste meteoritten på 676 gram ble funnet i taket til UNIL-Norgesgruppen, bare 500 meter fra huset til familien Johansen. Den hadde boret seg langt ned i takdekket, og det var først etter et regnvær, med påfølgende lekkasje i taket, at meteoritten ble oppdaget av takarbeidere som skulle reparere lekkasjen. De to vakreste og hele meteorittene på henholdsvis 752 gram og 676 gram, befinner seg på Naturhistorisk museum på Tøyen i Oslo (Geologisk Museum). Resten er spredt mellom forskningsinstitusjoner, geologiske museer og private samlinger rundt om i verden.

Meteoritt Moss
Denne meteoritten gikk langt ned i taket på et industribygg i Moss. Her er den avbildet med takpapp som formet seg rundt steinen. Vekten var 676 gram.


Publisert av Steinar Midtskogen 2012-12-17