NMN logo

Meteoritter i Norge

Tekst og foto: Morten Bilet

I Norge er det registrert 16 meteoritter. Den 16. er ennå ikke undersøkt. Den 13. er foreløpig ikke ferdig klassifisert, og heller ikke navngitt, men er en steinmeteoritt med høyt jerninnhold. Den ble funnet i Gloppen distriktet i Sogn og Fjordane i 2001. Det er også funnet tre nedslagkratre i Norge – det ene Gardnoskrateret i Hallingdal, det andre i Barentshavet og det tredje er Ritlandkrateret i Rogaland. I Gardnoskrateret er det ikke funnet noen meteoritt, ettersom det ble dannet for hele 650 millioner år siden.

Den 14. meteoritten, som er fra Moss, er sammen med Oslo-meteoritten fra 2012 den mest kjente norske meteoritten ettersom den skapte verdensnyhet den 14. juli 2006. Det finnes helt sikkert mange flere meteoritter i Norge, men de er bare ikke funnet! Dette skyldes i hovedsak at de er vanskelig å oppdage på grunn av vår rike vegetasjon. Forvitringsprosessene i et variert klima som vårt gjør det heller ikke enklere.

De fleste norske meteorittene som er funnet, befinner seg på Naturhistorisk museum i Oslo.

Finmarken
Meteoritt Finmarken fra Alta i Finnmark ble funnet i 1902. Samling: Naturhistorische Museum Wien.
Moss
Meteoritt Moss på 750 gram med en fantastisk form. Denne falt ned i hagen til familien Johansen. Samling: Naturhistorisk museum, Oslo.


Ski

850 gram, stein L6, falt på kvelden 27. desember 1848 ved gården Dalsplass. En knyttneve stor meteoritt ble funnet av en gårdbruker to dager senere som lå oppe på en islagt bekk. Folk i området hørte en sterk larm og et kraftig lys på himmelen.

Tysnes

19,8 kg, stein H4, falt 20. mai 1884 på Tysnesøy i Hordaland fylke ved gården Midt-Vaage, på østre del av øya som ligger syd for Bergen. En stor ildkule med røykstripe og kraftige tordensmell ble sett og hørt av mange mennesker. Fallet ble godt beskrevet i flere Bergensaviser. Nære øyenvitner forteller om en eksplosjon høyt i atmosfæren hvor ildkulen delte seg i mange fragmenter, og eksplosjonen ristet flere hus. En dame på Vaage så en skylignende masse som det kom flere smell fra, og fant senere et stort hull i bakken, men ingen stein, og hun antok at det var et lynnedslag. Dagen etter ble meteoritten funnet på gården.

Morradal

2,7 kg, og er en jernmeteoritt av typen ataxitt. Den ble funnet 29. juli 1892 ved Grotli i Oppland fylke. Ole Løvstuen, som letet etter en ukjent malmforekomst, fant en merkelig tung klump liggende på en helle ute i en myr. Løvstuen solgte den for kr. 200, og meteoritten befinner seg nå på Naturhistorisk museum i Oslo.

Mjelleim

100 gram, stein H, falt 24. januar 1898 i Ådalen, Sogn og Fjordane. Det var to gutter som hørte et smell og susing i luften, og en stein falt ned i snøen like ved etter å ha truffet et tre. Den ene gutten plukket opp i en liten sort stein med tilnærmet kroppstemperatur.

Finmarken

79 kg, stein-jern og er av den vakreste av alle typer meteoritter, nemlig en pallasitt. Den ble funnet i september 1902 ved Alta, Finnmark. Det ble funnet to steiner, henholdsvis på 77,5 kg og 1,17 kg. Den store steinen ble delt og solgt til utenlandske interesser, og mesteparten til Hoffmuseet i Wien (nå Naturhistoriske museet) Den andre biten på 1,17 kg befinner seg på Geologisk museum i Bergen. Det pussige er at en pallasitt ved navn Marjalathi falt 1. juni 1902 ved sjøen Ladoga i Karelen, Russland. Beregninger tyder på at den har krysset Finnmark på sin vei. Kan dette dreie seg om samme meteoritt?

Trysil

640 gram, kondritt LL6, falt 21. juni 1927 i Drevdalen, Trysil i Hedmark fylke. En stor ildkule ble observert over store deler av Østlandet om morgenen rett før kl. 6, fra Hvaler i sør til Trysil i nord. Mange hadde sett en glødende kule og en brennende hale med røyk etter seg. Ildkulen var så sterk at den overgikk sollyset, og det ble hørt et kraftig eksplosjonsaktig smell som knuste vindusruter flere steder. Etter en måned ble det funnet en meteoritt ved gården Barflo.

Oterøy

246 gram, kondritt L6, falt kl. 15 den 15. oktober 1928 ved Skåtøy, Kragerø i Telemark fylke. Meteoritten falt i et fjell like ved et hus, og ble observert av to personer. De hadde ikke registrert noe lys eller atmosfærisk smell. Det ble samlet flere biter på til sammen 246 gram.

Pollen

254 gram, kondritt, karbon CM2, falt 6. april 1942 Pollen gård, Nesna i Nordland fylke. Dette nedslaget skjedde i halvmeter dyp snø, bare en meter fra finneren, Andreas Pollen. I et intervju med en lokal avis forteller han om sterk during i det den falt, samt at den var varm og luktet vondt.

Tromøy

357 gram, kondritt av typen H, falt 9. april 1950 ved Arendal i Aust-Agder. Det var ved 15 tiden at Salve Christen Lofstad på gården Lofstad hørte en susende lyd som et prosjektil. Meteoritten traff bakken med et smell, og jorden sprutet opp fra nedslagstedet. Steinen ble funnet i et 15 cm dypt hull, og hadde i følge finneren tilnærmet kroppstemperatur.

Grefsheim

45,5 gram, stein L5, falt mellom 25 og 31. januar 1976. Den ble funnet av eieren på Grefsheim gård, Johan E. Mellbye, den 1. februar på en islagt Mjøsa i Hedmark fylke. Oppe på et tynt lag av rim fant han flere små steiner ca. 1200 meter fra stranden på Neshalvøya. Etter ytterligere leting av flere personer ble det totalt funnet 8 – 10 steiner innenfor et område på ca. 40 x 20 meter.

Leikanger

1,5 kg, kondritt L6, ble funnet 22. juli 1978 på Myrdalsbreen i Sogn og Fjordane fylke. Der var ekteparet Liv og Knut Eldholm som på en tur i høyfjellet nord for Leikanger ved Sognefjorden fant meteoritten i 1400 meters høyde på en lys overflate ved foten av Myrdalsbreen. Mønsteret i smelteskorper tyder på at steinen har dreiet seg flere ganger idet den passerte atmosfæren. Denne meteoritten ble funnet grunnet avsmelting av breen. Den ble donert av ekteparet til Naturhistorisk museum i Oslo.

Viksdalen

470 gram. Dette er den eneste akondritten i Norge, og den er en eucritt. Den ble funnet av Steffan og Oddmund Hatlestad den 4. juli 1992 ved Svartenibba, Viksdalen i Sogn og Fjordane fylke. Denne meteoritten ble også donert av finnerne i 1993 til Naturhistorisk museum i Oslo.

"Svartekari"

715 gram, kondritt H5, ble funnet av Jan Erik Mardal på rypejakt 6. oktober i 2001 ved Sandane, Gloppen i Sogn og Fjordane fylke. Finneren sa at den skilte seg ut blant de grå steinene i området, samt at den var mye tyngre. Det er ennå uklart om den kan være fra samme meteorittfall som Mjelleim.

Moss

3,7 kg, kondritt, karbon CO3.5/3.6, falt 14. juli 2006 ved Moss i Østfold fylke. Se egen omtale.

Oslo

Ca. 1,541 kg, kondritt H3/4, første funn 12. mars 2012 i Oslo. Se egen omtale.

"Valle"

4,466 kg, funnet av Terje Fjeldheim i Valle kommune 9. juni 2013. Ennå ikke undersøkt, navngitt eller klassifisert. Se foreløpig omtale.


Publisert av Steinar Midtskogen 2012-12-17