Meteorittfunn i Danmark

Klokka 22:07 den 6. februar lyste himmelen opp over Danmark og et stort smell kunne ett minutt etterpå høres over et større område på Sjælland. Vitneobservasjonene gjorde det raskt klart at det måtte dreie seg om en stor meteor som kan gi meteornedfall, men ingen av det danske meteornettverkets kameraer hadde registrert meteorens bane, bare at himmelen lyste opp. Været i sør-Norge var også dårlig, så ingen av Norsk meteornettverks kameraer kunne heller bidra med observasjoner. Meteoren er imidlertid direkte fotografert fra Østerrike, 900 km unna!

I dag er det bekrefta at det er gjort et meteorittfunn ved et hus i Ejby like vest for København. Det er gode muligheter for at det vil bli gjort flere funn. Les mer i danske nyheter: TV2, DR.

Oppdatering 2016-02-08: Det er funnet en meteoritt til i Herlev ca. 3 km fra det første funnstedet. Den traff en parkeringsplass og delte seg i mange deler. Totalvekta ligger på rundt en halv kilo. Omtaler i dansk media: DR, TV2.

Satellitter

Det er ikke bare meteorer som lyser kraftig på himmelen. Vi får også henvendelser om lys på himmelen som er langt klarere enn noen stjerne eller planet, og de blusser opp og slokner igjen i løpet av 5-10 sekund, ikke ulikt kraftige meteor. Men de beveger seg langsomt. Meteorer beveger seg oftest ganske raskt over himmelen. I sjeldne tilfelle kan de ha en retning nesten rett mot observatøren, og da vil hastigheten synes lav. Som regel er slike langsomme lys ikke meteorer, men satellitter som reflekterer sollyset i et panel og derfor blusser kraftig opp. Satellitten kan være for liten eller langt unna til at den er mulig å se unntatt når sola skinner i panelet.

En slik satellitt kom til syne 31. januar og tilfeldighetene var slik at den var synlig både fra Oslo og Kristiansand, og det kunne verifiseres at det dreide seg om en satellitt. Fra Kristiansand fikk vårt kamera denne observasjonen:
Satellitt
Fortsett å lese «Satellitter»

Mulig meteorittnedfall i Gaular

Under orkanen Tor natt til 30. januar falt det meteor over Gaular kommune i Sogn og Fjordane som kan ha gitt meteorittnedfall. Beregningene viser at det antakelig bare dreier seg om små fragment på få gram, og disse vil i så fall ha blitt tatt av vinden og spredt i terrenget, slik at søk vil være nytteløst. Observasjonsgrunnlaget er også noe tynt, så det fins en viss usikkerhet i beregningene. Skulle det bli funnet noe tilfeldig i dette området på et seinere tidspunkt, vil det imidlertid være naturlig å knytte det til denne hendelsen.
Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk)
Fortsett å lese «Mulig meteorittnedfall i Gaular»