Generøse gaver fra Vestfold geologiforening

Norsk meteornettverk har bygd ut et nettverk av kameraer som overvåker himmelen over Norge og registrerer meteorer. Disse observasjonene gjør oss i stand til å beregne hvor meteorer har falt og åpner for at meteorittsteiner kan bli funnet, noe som funnet av en 14 kg jernmeteoritt i Sverige i 2020 har vist. Store meteorer får mye oppmerksomhet i media og kameranettverket gjør oss i stand til å spre informasjon og øke bevissthet og kunnskap rundt meteorer, geologi og naturvitenskap generelt. Nettverket drives på dugnad og hadde ikke vært en realitet uten støtte til innkjøp av kameraer og annet nødvendig utstyr. Norsk meteornettverk mottok i fjor 10 000 kroner fra Vestfold geologiforening og ytterligere 20 000 kroner i år, noe vi i nettverket er svært takknemlige for. Det gjør oss i stand til fortsatt gjøre dette arbeidet og oppgradere våre kamerastasjoner. Vi takker Vestfold geologiforening for dette samarbeidet!

Morten Bilet fra meteornettverket besøkte Vestfold geologiforening denne uka og holdt et foredrag, og Stig Larsen fra Vestfold geologiforening overrekte her et bevis på disse gavene.
Overrekelse fra Vestfold geologiforening

Ny kamerastasjon på Gaustatoppen

I samarbeid med Gaustabanen har vi montert sju nye meteorkamera 1846 meter over havet på Gaustatoppen, der vi kanskje har nord-Europas beste utsikt. Gaustatoppen har også noe av Norges mest ekstreme klima med mye vind, tåke og ising som er utfordrende, så riggen er foreløpig eksperimentell og vi arbeider med løsninger for å begrense ising. Men allerede nå har vi noen lovende resultat. NRK Vestfold og Telemark oppsummerte i dag i et kort innslag i forbindelse med værmeldinga.

Her en litt lengre video fra installasjonen:

Tusen takk til bidragsytere!

I august gikk vi ut og bad om hjelp til å drive og utvikle Norsk meteornettverk videre. Nettverket drives på dugnad med utstyr innkjøpt dels med medlemmers egne midler, men vi har også vært avhengige av støtte og donasjoner. Den store meteoren som falt ned over Lier i juli, der vi med stor sikkerhet kunne utpeke et søkeområde for meteoritter og fastslå meteorens opphav i solsystemet, er et eksempel på hva nettverket kan utrette. Det er foreløpig ikke gjort noe meteorittfunn, men så seint som i fjor, var nettverkets kameraer sentrale etter at en stor meteor falt ned over Sverige, der søket førte til et funn av en 14 kg tung jernmeteoritt. Den enorme medieoppmerksomheten spesielt etter meteoren over Lier tydeliggjorde imidlertid et behov for å oppgradere kameraer og web-tjenestene, da vi ikke var i stand til å formidle informasjon så godt som vi skulle ønske.

Vår anmodning om hjelp førte til at vi fikk inn totalt 42 000 kroner! Av disse pengene vil 30 000 gå til innkjøp og montering av to nye kamerastasjoner gjort mulig gjennom generøse bidrag fra Geoloco og Norsk ufosenter. Åtte privatpersoner har bidratt med 1000 kroner hver, og alle disse får nå tilsendt ei bok og en liten meteoritt som takk! Totalt har 25 givere bidratt, tusen takk til alle!

Vi vil nå prioritere montering av nye kameraer. Vi ønsker også å leie maskiner med god nettverksforbindelse så vi kan formidle informasjon bedre enn det vi gjør i dag, men dette må foreløpig vente til vi har tilstrekkelige midler. Det er fortsatt mulig å hjelpe. Vi har et Vipps-nummer 708457 og kontonummer 1503 71 48404.

Hjelp Norsk meteornettverk!

Norsk meteornettverk har med frivillig innsats og rause pengegaver bygget opp et kameranettverk som sørger for døgnkontinuerlig overvåkning av stjerneskudd og ildkuler over Norge. Alt har vært med tanke på en hendelse som den vi opplevde denne sommeren, hvor en meteor stor nok til å etterlate seg meteoritter skulle komme susende over Norge!

Responsen etter hendelsen 25.7.2021 har vært helt overveldende og det har vært utrolig gøy for oss som driver Norsk meteornettverk å komme i kontakt med alle dere som har sett meteoren, som har funnet meteoritt-kandidater eller som har på andre måter vist interesse. Kameranettverket har også fungert som vi håpet, og bilder og video fra nettverket har blitt delt internasjonalt!!

Men ikke alt gikk som smurt. Webserveren vår gikk helt i stå av besøkstrafikken og vi var ikke i stand til å gi publikum oppdatert informasjon når det mest nødvendig. Og vi ser at flere kamera begynner å bli gamle og må skiftes ut om kort tid! Vi ønsker derfor å oppgradere kritisk infrastruktur med å leie en webserver med større kapasitet, og utvide nettverket med flere kamera for få bedre dekning! Vi ønsker også å trykke infomateriell som vi kan dele ut til alle dere som vil være med ut å lete etter meteoritter!

Vi søker derfor din støtte til disse investeringene:

  • Innkjøp av 5 stk nye meteorkamera á 15 000kr (totalt kr. 75 000)
  • Leie av ny webserver (med større kapasitet) i 5 år (totalt kr. 15 000)
  • Trykk av infomateriell, til distribusjon til alle som vil lete etter meteoritter (kr. 10 000)

Totalt håper vi å kunne samle inn kr. 100 000!

Om vi klarer å samle mer, øker vi antall kameraer i vår bestilling, og med det kommer enda ett skritt nærmere målet å dekke hele landet.

Om du kan tenke deg å gi oss et bidrag, gå inn på vår prosjektside på startskudd.no.

Ny bok om meteoritter

«Romstein – meteoritter og stjernestøv» er ei ny bok på norsk skrevet av Morten Bilet og Jon Larsen, som gir et innblikk på hva som suser rundt i solsystemet vårt, hva det består av og ikke minst hvordan du kan kjenne dem igjen her på jorda. Boka holder godt faglig nivå, er samtidig lettlest og egner seg for alle med interesse for temaet. Mer informasjon om boka fins på geotop.no.

Forside.

Nytt kamera i Larvik

Deep Sky Exploration har nylig montert et kamera i Larvik, og det er også et ønske om å sette opp flere så hele himmelen kan dekkes. Foreløpig er det satt opp et kamera mot nord. Kameraet har vært operativt i noen dager og registrerte i natt sin første meteor som kunne krysspeiles med et annet kamera i meteornettverket. Fra Larvik kunne meteoren ses lavt og svakt over horisonten mot nord:

Meteoren gikk over Trøndelag, ikke langt fra Trondheims astronomiske forenings kamera på Strinda videregående skole:

Meteoren gikk for lavt til at den kunne registreres av andre kamera i Oslo-området, og kameraet i Larvik har dermed gitt sitt første verdifulle bidrag ettersom banen ikke ville kunne bestemmes presist uten. Meteoren kom inn i en spiss vinkel i atmosfæren med en hastighet på om lag 28 km/s, og den var synlig i ca. 5 sekund før den brant helt opp i ca. 50 km høgde. Mer informasjon om denne meteoren fins i en egen rapport.

Meteor og lysende nattskyer

Vi er i den lyse sesongen og det er ikke så mange meteorer å se. Mens vi venter på mørket, kan vi betrakte denne enkle meteoren tatt fra Møvik vær Kristiansand 28. juni klokka 01:15 (video). I bakgrunnen ser vi noen flotte lysende nattskyer.

Meteor

Lysfenomen over Troms var raketter

Det var mange i Troms som fikk seg et overraskende syn i natt. Klokka 00:22 natt til 6. april dukka fire lysende kuler opp på himmelen. Så fire til. Og enda fire. Flere frykta at det kunne være nødbluss og ringte politiet, men det dreide seg om to rakettoppskytinger fra Andøya. Oppskytinga var en del av Azure-prosjektet, et samarbeid mellom NASA og Andøya romsenter. Rakettene gikk opp til 320 km høgde og slapp ut gass som del av et nordlysstudium.

Meteorkameraene i Sørreisa fikk med seg hendelsen, og den var synlig helt ned til sør-Norge. Fra Ørsta 900 km unna fikk Geir Øye tatt dette bildet klokka 00:22 i natt:
raketter
(Foto: Geir T. Birkeland Øye)

Grønt lys fra rakettene kan ses like over fjellet nederst i bildet. Geir Øye har også et meteorkamera med i meteornettverket, men lyset var for svakt til at dette fikk registrert det.

Fra Ketil Vegums meteorstasjon i Sørreisa har vi lagd en timelapse (8 ganger normal hastighet), som viser hele forløpet:

Internasjonale meteornyheter

Da vi lanserte norskmeteornettverk.no i 2012, hadde vi som mål også å dekke større meteorhendelser i utlandet. Naturligvis omtalte vi hendelsen over Tsjeljabinsk i februar 2013, men det har vært mange meteor- og meteorittnyheter vi ikke har rukket å omtale. Vi kan anbefale Meteor News til å holde seg oppdatert på hendelser der ute. Nytt elektronisk tidsskrift legges ut ca. annenhver måned med innholdsrike artikler.