Ildkule over Østlandet 30. oktober

Vi har fått flere meldinger om ei kraftig ildkule sett over Østlandet seint på kvelden 30. oktober og vi har også følgende bilde tatt av Arne Danielsen:
Ildkule

Ildkula kom til syne klokka 23:23:32 og lyste i ca. 4 sekund. Den var så lyssterk at den godt kan omtales som en bolide: Den lyste som fullmånen, kortvarig antakelig enda kraftigere.

Lyset var så kraftig at optikken gikk helt i metning:
Ildkule

Våre kameraer i Oslo registrerte dessverre ikke denne ildkula direkte pga ugunstig retning/terreng, men indirekte kan den ses ved at den lyste opp hele himmelen (svakt, men lett påviselig) i 3-4 sekund:

  • Video av himmelen sett mot nordvest (det lyser opp etter ca. 6′)
  • Video av himmelen sett mot sørvest (det lyser opp etter ca. 20′)

Fordi vi foreløpig har direkte fotografiske observasjoner bare fra én lokasjon, kan ikke banen bestemmes med noen særlig sikkerhet, og mulighetene for meteorittnedfall kan heller ikke bedømmes godt. Foreløpige opplysninger peker mot området øst for Mjøsa.

Vi har ikke mottatt meldinger om buldrende lyder i etterkant av ildkula, som ville være ventelig om deler av meteoren har overlevd helt ned til nedre atmosfære. Våre geofoner i Oslo viser ingenting tydelig, men har et ubestemmelig signal som dukker opp i underkant av 4 minutt etter ildkula. Geofonene står ikke langt fra Frognerseterbanen, men nærmeste trikk skal ha vært nesten 10 minutt unna på tidspunktet. Signalet er uansett svakt og kan ikke uten andre bekreftelser koples til meteoren. Skulle det være en sammenheng, indikerer signalet en avstand til meteoren på ca. 70 km.
Geofonplott

Har du observasjoner (sett eller hørt), ikke nøl med å bruke registreringsskjemaet eller ta kontakt.

4 kommentarer til «Ildkule over Østlandet 30. oktober»

  1. Jeg så den kula jeg men jeg trodde kl var litt senere,og det er det kuleste jeg noen gang har sett.Jeg bor på søndre nordstrand og så det ut av kjøkkenvinuet,og det så ut som en feks.håndball i flammer som kom på en uvanlig klar himmel i lys lue i noen sekunder så var det sprang og ble til små stjerneskudd omtrent.

  2. Hei. Er veldig interessert i det som skjer på nattehimmelen. Jeg åpnet tilfeldigvis ytterdøra denne kvelden og så rett på en lysende ildkule. Den «lyste» opp marka. Så lyset ca 3-4 sekunder. Men det merklige er at lyset sluttet å lyse mellom huset mitt og nærmeste fjell(ca 3 km i luftlinje). Det forsvant liksom ikke i horisonten.
    Veldig spesielt og vakkert!

  3. Hei. Leste feil dato!!!! Min observasjon er 19. September rundt kl 23. !! Mvh Marte (Hedalen i Valdres).

  4. Jeg så en lysende, stor ildkule som falt i ca 3 sek i kveld, 8. Nov ca kl 23.55. Jeg bor i Sogn og så den helt tilfeldig da jeg titta ut vinduet. Det var flott og akkurat som på film 🙂

Det er stengt for kommentarer.