Bolide over Valdres 2013-11-06 20:18

Det har vært et usedvanlig aktivt døgn. I kveldstimene strømmer det inn med rapporter om ei kraftig ildkule (bolide) som har lyst opp himmelen og til dels landskapet. Dette skjedde ca. 20:18:17. Runar Sandnes har følgende video (klikk på bildet), fra ca. 16 mils avstand:
Bolide
(Video: Runar Sandnes)

Dessuten følgende bilde fra allsky-kamera (synlig lavt i horisonten ca. klokka 8 – ØSØ):
Bolide

Våre kamera i Oslo viser dessverre ingenting da de lå i tåka på dette tidspunktet. Ettersom vi ikke har bilder fra ulike posisjoner, kan vi foreløpig ikke peile nøyaktig, men rapportene har kommet fra hele sør-Norge og peker mot et område over sentrale deler av Oppland. Vi kommer med oppdateringer dersom vi får mer informasjon.

Oppdatering 23:30: Rapportene strømmer på. De spriker noe, men ytterligere informasjon ser ut til å trekke stedet mot Fagernes-området. Det er også meldt om eksplosjonslyder i dette området, og det kan derfor ha falt ned meteoritter.

6 kommentarer til «Bolide over Valdres 2013-11-06 20:18»

 1. Her er en liten beskrivelse av min observasjon av meteoritten.
  Jeg holder til i Etnedal i Valdres. Kommunenr. 541 gards og bruksnummer 141/4
  Jeg kom ut døra foran huset og etter noen sekunder kom det et smell med påfølgende rumling. Lyden var ganske høy. Hørtes ut som sprengning med stor ladning i fjell. Romlingen varte i ca 15sek. Var litt tåkete her så jeg så ingen lys.
  Retningen på lyden var ca 10 grader syd for vest. Lyden hørtes ut som den kom fra bakken i fjellet. Ikke ovenfra himmelen. Altså fra her jeg står ca 12-15 graders vinkel opp.
  Håper dette kan være til nytte.

  Mvh
  Hilmar Berg

 2. Tillegg:
  Har hørt det samme et par ganger før. Den ene gangen var det i akkurat samme retning.

 3. I går kveld så jeg en bred lysstripe som gikk fra øst mot vest. Det virket som den var noe dalende. Den føltes veldig lav og veldig nære. Akkurat som om den gikk rett over hyttetakene her. Det gikk veldig fort, og jeg hørte ingen lyd. Dette var på Lyseren, Nesbyen, med utsikt over Nesbyen alpinsenter, Åkrefjell samt Tunhovdfjorden. Lysstripen forsvant ut av min horisont vestover. Håper dette er til hjelp.

 4. Jeg jobber som flyger og var ca 23000 fot 100 nautiske mil utenfor vestlandskysten på veg mot Bergen fra Skottland. Så et kraftig lys med påfølgende flammer/gnister bak. Det hele varte i cirka 2 sekunder. Klokken var 20:18. Slik jeg så det delte ildkulen seg mot slutten.

Det er stengt for kommentarer.