Stor ildkule 2020-11-28 18:38

Vi har i kveld mottatt mange henvendelser om et kraftig lysglimt synlig på himmelen over det meste av sør-Norge. Flere av våre meteorkameraer har registrert lysglimtet, og det dreier seg om ei ildkule som ender i en uvanlig kraftig eksplosjon. Mange steder i sør-Norge var det overskya eller tåke, men ildkula kunne likevel merkes som et kraftig rødt lysglimt.

Flere har spurt om det dreier seg om meteorsvermen leonidene som nå er aktiv. Dette vil vi undersøke nøyere, men mest sannsynlig dreier det seg om en sporadisk meteor.

Klikk på bildet under for en video tatt opp fra Møvik ved Kristiansand mot øst. Denne saka vil oppdateres.

Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk)

Oppdatering 2020-11-29 13:55: Beregninger ut fra videoopptak i Kristiansand og Trondheim viser at ildkula har kommet inn i atmosfæren over kysten av Danmark øst for Aalborg og gått nordover og en tanke øst mot den svenske vestkysten og falt ned over havet vest for Lysekil:
Kart

Ildkula var synlig i minst 10 sekund. Eventuelle meteoritter har med stor sannsynlighet falt i havet, men det fins en liten mulighet for at noe kan ha nådd skjærgården ved Koster.

Denne ildkula har ingen sammenheng med meteorsvermen leonidene eller med den store boliden som falt over vestre Uppland 7. november.

Samling av flere videoer her.

Leonidene er her

Leonidene er en av årets bedre meteorsvermer som topper seg rundt 17. november. De kan ses om svært raske, ofte kraftige stjerneskudd. De farer over himmelen i sjelden mer enn et halv sekund, men kan etterlate seg en etterglød. I Norge kan de være best å se rundt midnatt, ikke så lenge etter at radianten står opp, da de kommer fra øst mot vest og kan lage relativt lange spor. Bildet under viser en leonide fotografert fra Kristiansand natt til 16. november.

Leonide

Oppdatering om boliden i Sverige

I løpet av den siste uka har Norsk meteornettverk i samarbeid med de tilsvarende nettverka i Sverige, Finland og Danmark analysert videoer, vitneobservasjoner, seismiske og meteorologiske data, og opplysninger om infralyd fra NORSAR og NASA’s vurderinger av satellittdata. Fordi samtlige videoopptak er fra avstander over 300 km og synsvinkelen på de beste videoene ligger nær bolidens retning over terreng, er det utfordrende å snevre inn området presist.
Fortsett å lese «Oppdatering om boliden i Sverige»

Uvanlig stor bolide over Sverige

Norsk meteornettverk mottok seint 7. november nær 100 meldinger om ei kraftig ildkule på østhimmelen sett fra Østlandet. Våre kameraer registrerte denne fra Harestua, Larvik og Kristiansand. Disse registreringene vil bli gjennomgått, men foreløpig tyder det på at ildkula har falt ned over et område vest i Uppsala län. Hvor stort objekt det er snakk om og sannsynligheten for nedfall av meteoritter, er ennå svært usikkert. Det kan være snakk om et objekt på flere hundre kilo med muligheter for at mindre biter har overlevd helt ned til bakken, men dette er bare et løst anslag. Aviser i Sverige melder om at natt blei til dag og et kraftig drønn kunne høres. Klikk på bildet under for å se en video fra Larvik:

Bolide
(Foto/video: Sveinung Vegum / Norsk meteornettverk)

Mer foreløpig informasjon fins på denne egne sida for hendelsen, og vi vil komme med nærmere omtale seinere.
Fortsett å lese «Uvanlig stor bolide over Sverige»

Ny bok om meteoritter

«Romstein – meteoritter og stjernestøv» er ei ny bok på norsk skrevet av Morten Bilet og Jon Larsen, som gir et innblikk på hva som suser rundt i solsystemet vårt, hva det består av og ikke minst hvordan du kan kjenne dem igjen her på jorda. Boka holder godt faglig nivå, er samtidig lettlest og egner seg for alle med interesse for temaet. Mer informasjon om boka fins på geotop.no.

Forside.