Mange på Østlandet har i kveld 15. november klokka 19:38 sett en kraftig meteor på himmelen. Etter oppgraderinger av våre kamerastasjoner gjort mulig med midler fra Sparebankstiftelsen DNB har vi fått mange videoopptak av denne. Dessverre har det vært et skydekke overalt, men flere steder relativt tynt så meteoren likevel er godt synlig og vi har kunnet bestemme meteorens bane med noenlunde sikkerhet og vi ser at den har kommet fra øst i en hastighet på ca. 18 km/s og slokna etter 5 sekund ca. 30 km over Årjängs kommun like over svenskegrensa, et par mil fra Ørje. Det fins en liten mulighet for at noe kan ha overlevd ned til bakken som små meteoritter, men vi ser det som lite realistisk at å finne noe da vi ikke har helt presise peilinger på grunn av skydekket og skogsterreng. Klikk på bildet under for å se videoopptak fra Larvik og Toten.
Filmen om den svenske jernmeteoritten
7. november 2020 falt en 14 kg jernmeteoritt ned i Sverige, og Norsk meteornettverk hadde ei avgjørende rolle i å lokalisere den. En dokumentar sendes på SVT1 i kveld 28. mai klokka 20:00, eller den kan ses på nett her:
Kraftig meteor på Vestlandet 3. desember
Vi har registrert en kraftig meteor 3. desember klokka 19:49, som synes å ha kommet fra vest-sørvest inn over Bømlo og kanskje inn over Stord. Vi har registrert den med kameraer i Trondheim og Oslo, fra relativt lang avstand, og det er derfor noe usikkerhet i peilingene. På grunn av vær og tekniske problem har vi ikke fått registrert den med våre øvrige kamera i nettverket, men vi undersøker om det fins øvrige opptak.
Meteoren sett fra Trondheim (Foto/video: Norsk meteornettverk)
Fortsett å lese «Kraftig meteor på Vestlandet 3. desember»
Meteoritt gjennom hustak i USA
Den 8. mai falt en meteoritt gjennom et hustak i Titusville i New Jersey i USA. Den har nå blitt foreløpig undersøkt, og det dreier seg om en kondritt på 984 gram, sannsynligvis av type LL6.
Det er sjelden at meteoritter treffer bygninger, men det har også hendt i Norge, som i Oslo i 2012.
Meteor over Stryn 5. mars
En kraftig meteor falt ned over Stryn tidlig 5. mars 2023 klokka 03:53. Det var snøvær i området på dette tidspunktet, men himmelen lyste opp. Lengre sør var været godt og basert på bilder fra våre kameraer på Gaustatoppen, Larvik og Oslo, samt et bilde tilsendt oss fra Granvin, har vi kunnet anslå sannsynligheten for at en eller flere små meteoritter kan ha nådd bakken ved Oppstrynsvatnet som god. Vannet er imidlertid ikke islagt, så det som eventuelt har falt i vannet, er tapt. Øvrig terreng er vanskelig og sannsynligheten for å finne eventuelle meteoritter er lav. De beste mulighetene fins langs rv15 rundt Årnes og Tunål.
(Foto/video: Norskmeteornettverk / Gaustabanen)
Fortsett å lese «Meteor over Stryn 5. mars»
Flott ildkule over Østlandet 7. november
Klokka 22:45 den 7. november fikk mange på Østlandet se ei flott ildkule som delte seg opp i mindre deler, her sett på nordhimmelen fra Larvik:
(Foto/video: Norsk meteornettverk / Deep Sky Exploration)
Den var synlig i hele 9 sekund og vi fikk den på video også fra Oslo og Gaustatoppen, noe som gjør at vi har kunnet bestemme banen presist. Den kom til syne 81 km over Finnemarka mellom Lier og Modum, der den hadde en hastighet på 12,7 km/s i en vinkel på 29°. Den gikk i nordøstlig retning og slokna som flere biter 31 km over Minnesund. Flere har meldt om et drønn et par minutt etterpå, og denne lyden er også registrert av NORSARs infralydarray på Løten. Mest sannsynlig har biter falt helt ned til bakken som meteoritter, men disse vil være små. Vi anser et område i nærheten av Trautskogen som det mest sannsynlige fallområdet. Objektet som traff jorda kan ha hatt en masse på 5 – 10 kg og bare 50 – 200 gram totalt vil ha nådd bakken. Dette betyr at meteorittene vil bare være noen få cm i diameter og vil være vanskelig å finne, dels fordi de lett skjuler seg i skogsterreng, og dels fordi objektet har kommet inn i en relativt spiss vinkel, og det er vanskelig å si hvor langt nordøstover fragmenta har falt og hvordan vind har påvirka fallet.
Flere bilder og videoer ligger på rapportsida for denne meteoren. På samme dag og nesten samme tidspunkt på kvelden i 2022 falt en uvanlig stor bolide over Sverige, som førte til funn at en 14 kg stor jernmeteoritt. Det er imidlertid ingen sammenheng med fallet ved Trautskogen.
Flott ildkule over sør-Norge i natt
Klokka 02 i natt 6. juni kunne ei flott ildkule ses over store deler av sør-Norge. Den kom til syne over havet mellom Kristiansand og Skagen og gikk nordover i en lav vinkelt før den gikk i oppløsning muligens ca. 45 km over Hallingdal 13 sekund seinere. Antakelig dreier det seg om en stein på størrelse med en fotball som kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter som traff jordatmosfæren med en fart på ca. 27 km/s. Våre kameraobservasjoner tyder på at den gikk helt i oppløsning og at det er lite sannsynlig at noe falt helt ned til bakken som meteoritter.
Se egen rapportside for bilder, videoer og ytterligere informasjon.
Foto: Ildkula sett fra Gaustadtoppen. Klikk på bildet for å se en video.
Ny meteoritt funnet i Norge
En 62 grams meteoritt er funnet ved Voss. Vi har gjort mineralogiske undersøkelser og den er nå klassifisert som en steinmeteoritt av typen L6 (relativt lite jern og mye varmeomvandlet). Den har ligget på jordoverflaten i ca 15-20 år, og er litt preget av det utvendig men fin innvendig. Den kan ses på Naturhistorisk museum i Oslo når det nye museet åpner i midten av maimåned. Det blir et arrangement i Voss kulturhus tirsdag 29. mars klokka 19:00 med foredrag av Morten Bilet. Gratis adgang.
Historia om Valle-meteoritten
I 2013 fant Terje Fjeldheim en 4,5 kg stor meteoritt i Setesdalsheiene. Han har nylig skrevet om hvordan han fant den og om alt det som skjedde etterpå. Les hele fortellinga her.
Norsk meteornettverk i Ekko
NRK Ekko samfunnspodden har blitt med Norsk meteornettverk til Solobservatoriet på Harestua for å snakke om meteoritter. Der avsløres det også en hemmelighet. Hør programmet her.