Ildkule over Karmøy

Klokka 00:54:06 natt til 25. februar kom ei stor ildkule til syne over havet sørvest for Rogalands-kysten. Den gikk rett nordover og lyste i 3-4 sekund før den forsvant over Karmøy. Den var synlig over hele sør-Norge der været tillot det og fra Danmark. Alle våre kameraer registrerte den, og vi har også fått tilsendt en video fra Jæren som viser meteoren på nært hold (video: Jonny Ueland), samt et flott foto tatt fra Vinje:
Ildkule
(Foto: Espen Grimsgaard – originalbilder)

Bildet tatt fra Vinje av Espen Grimsgaard er en del av en timelapse-serie, og bildene, som hvert har 20 sekunds eksponeringstid, viser at meteoren etterlot seg et røykspor som var synlig i flere minutt etterpå. Røyksporet sprer seg ut i en sirkelform, som viser at vindene i den øvre atmosfæren rundt 80 km over bakken varierer med høgde.
Røykspor
(Foto: Espen Grimsgaard)

Peilinger fra det norske og danske meteornettverket, samt peilinger fra Vinje, gjør at vi kan beregne banen:

Beregningene viser at den var synlig fra 107 til 36 km over bakken og at inngangshastigheten lå rundt 30 km/s. Med denne hastigheten har meteoren neppe overlevd ferda gjennom atmosfæren, men hastigheten er noe usikker og en lavere hastighet kan ikke fullstendig utelukkes.

Det norske meteornettverkets fulle rapport kan leses her.

Et bilkamera registrerte også meteoren, omtalt av TV2. TV2 fulgte i dag opp med ei ny sak.