Ildkule over Skagerrak 8. november 23:51

Det har i natt kommet atskillige observasjoner spesielt fra Oslo-området og Sørlandet om ei kraftig ildkule, grønn i fargen. Et av våre kamera i Oslo har registrert hendelsen 23:51:05. En del av forløpet kan ha vært skjult bak skyer, men vi ser den med et et tydelig grønt skjær og en rest som synes å henge igjen. Klikk på bildet under for video:
Ildkule
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Fotografert fra Vestby litt sør for Oslo så den slik ut (synlig nær horisonten ca. klokka 5 i bildet):
Ildkule
(Foto: Arne Danielsen / Norsk meteornettverk)

Det fins også gode videoopptak av samme ildkule fra Danmark. Ved å peile får vi følgende bane:
Kart
Høgde

Den later til å ha lyst mellom ca. 90 og 50-60 km over Skagerrak med en hastighet et sted mellom 20 og 30 km/s. Fordi den slokker i stor høgde, kan vi utelukke meteorittnedfall som uansett ville ha falt i havet. P.g.a. den korte varigheten er hastigheten vanskelig å bestemme presist. Antakelig dreier dette seg om en tauride (meteor fra meteorsvermen tauridene). Disse er aktive i november. Hastigheten er da i underkant av 30 km/s. I 2012 fotograferte Paul Christiansen denne fantastiske tauriden i Danmark:
tauride
(Foto: Paul Christiansen)

16 kommentarer til «Ildkule over Skagerrak 8. november 23:51»

 1. Jeg så en enorm glødende veldig stor ildkule komme farene veldig nært jorden så det ut som . Den forsvant bak et lite fjell . Forventet meg et kjempedrønn størrelsen tatt i betraktning men det kom ikke en lyd . Det var så utrolig nærme . Dette var rundt midnatt i natt da jeg var ute på tur med hunden. Dette var i Sandefjord ved skiringsalveien

 2. Ca. kl.23.50 fredag kveld, så jeg ildkulen i et par sekunder mellom skyene. Den datt ned på sørvest-himmelen og falt ned mot øst. Meget morsomt syn og første gang for meg.

  1. hvor så du dette, herr Syversen? Jeg så det samme fra Sandefjord, men her var det skyfritt! Morsomt!

 3. Jeg så den fra Våler i Østfold. Satt i stua og så på film da ildkula lyste opp igjennom vinduet. Brukte vel 2 sekunder ut på verandaen tror jeg.
  Uten tvil den kraftigste jeg har sett noengang.
  Jeg vet ikke hvordan det er med andre meteorer som ender med funn av meteoritter….bruker de tydelig lengre tid over himmelen? Denne i natt var veldig kjapp.

  Kun en gang før har jeg sett en «treg» meteor. Den brukte nok mange sekunder over himmelen og det var noe helt annet enn vanlige meteorer. Den brant tydelig og delte seg i flere biter som et «gnistregn».

 4. Jeg så den fra Lisleby, Marit Miskov Larsen. Det ligger 3 km nord for Fredrikstad. Stuevinduet er vendt rett mot deg i Sandefjord. Det var rundt 75% skydekke her, da den kom sprakende. Litt flaks at jeg så den, for det var en åpning mellom to store skyer. 20 min. senere så plaskregnet det her. Glemmer aldri det synet. La ut observasjonen på Facebook ca. 5-6 minutter senere og da var det par venner som fleipet, som om de ikke trodde på meg. Moro at flere har sett den og at Norsk Meteornettverk har fanget den inn på kamera.

 5. Vi bor i Vikersund og så den da vi satt i stampen og nøt den flotte stjernehimmelen. Den dukket opp i sør og den lyste opp leenge. Hvertfall føltes det sånn:-) Vanligvis ser vi jo bare stjerneskudd som er borte på et blunk. Denne kunne vi følge langt og «halen» glødet etter at «kula» ble borte.

 6. Jeg skrev inn her igår kveld, var sikkert samme ildkula meg og kjæresten så. Vi skulle gå inn i huset hjemme og det var skyfritt og vi hadde akkuratt snakket om meteor fordi jeg hadde lest på nyhetene at det kunne kanskje ses i løpet av natten. Så plutselig kom det, var så sterkt lys at jeg mista nattsynet og lyset varte i ihvertfall 10-15 sekunder etterpå, det er det sykeste jeg har sett noen gang. For en opplevelse, ble nesten litt redd hehe. Dette var i Farsund i Vest-Agder

 7. Ikveld,søndag 10.11.13 kl.21.26 kom det en ny meteor på sørhimmelen igjen. Observert fra Fredrikstad. Ikke like sprek som den natt til lørdag,men et flott skue igjen.

 8. Kan være den samme jeg så ved herøya i Porsgrunn søndag kveld! Føltes som den var veldig nærme.. Mulig jeg tar feil av avstanden, men har aldri sett noe så klart og sterkt før,, trodde den liksom skulle lande rett i nærheten.

 9. Fra Sem i Vestfold observert meteor 10.11 kl 21.26 med lang , hvit hale på sørhimmelen. Sjelden å se det så tydelig . Flott naturfenomen!

Det er stengt for kommentarer.