Ildkule over Hordaland i natt

Ti over tre i natt var ei ildkule synlig over store deler av sør-Norge. Den var godt synlig i ca. 5 sekund. Peilinger basert på bilder tatt fra Oslo og Breim viser at den først kom til syne over Sognefjorden, nær Vadheim, og gikk sørøstover og slokna ca. 35 km over fjellet nordvest for Voss. Den gikk med en hastighet på ca. 15 km/s, som er relativt langsomt, med en fallvinkel på ca. 32 grader. Antakelig dreier det seg om en stein på noen få kg som har brent helt opp.

Ildkule
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Meteor
(Foto: Runar Sandnes / Norsk meteornettverk)

Kart
Høgde

Vi har også fotografert og fått innrapportert en mindre meteor klokka 21:20 i går kveld, men vi har ikke presise nok observasjoner til å peile.

2 kommentarer til «Ildkule over Hordaland i natt»

  1. Hei.
    Jeg et hobbyastronom og bor på Ål. 60.34N -8.36Ø
    Jeg observerte ildkula kl.21.2, kanskje ikke like langt vest som den Midtskogen fikk fanget. Den jeg obseverte kom inn fra ssø og gikk i retning vnv. Fallvinkelen kunne være ca 60 grader.
    Jeg hadde dessverre ikke på mitt allsky cam, da det var helt overskyet, før jeg dro hjemmefra kl.18.00. Men på tur hjem igjen observerte jeg denne ildkula gjennom skydekket, og noterte meg kl.21.21, synlig lys var ca 2 til 3 sekunder.

  2. Hei

    Ildkula i artikkelen er fra i natt (03:10), mens den 21:20 kvelden før var synlig litt lengre mot sørvest og den falt mot nord. Her er bilde:

Det er stengt for kommentarer.