Ildkule i sommernatta

De lyse sommernettene gir få ildkuleobservasjoner, men i natt falt ei ildkule klar nok til å være lett synlig. Den er fotografert fra Oslo og vi har også observasjoner fra Buskerud og Vestfold.

Ildkule
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Nettverket tester for tida ut nye kameraløsninger og et av de nye kameraene fikk med seg ildkula klokka 23:24:11 norsk sommertid: 2560×1920, 800×600, 1280×720 (eldre kamera)

Dersom flere videoopptak dukker opp, kan posisjonen peiles. Bildene fra Oslo og observasjonene tyder på at den kan ha gått over sørlige Telemark i en sørvestlig retning. Observasjoner fra området rundt Skien er av spesiell interesse.

Panoramamontasje fra Oslo:
panorama

4 kommentarer til «Ildkule i sommernatta»

 1. Kjørte hjem fra OSL på motorsykkel, og så denne _(ca 2325, så var samme) ca 5 grader øst av månen, utgangspunkt E6 0,7 km nord Sørumsand avkjøringen. Veldig klar, men døde ut «halvveis» mellom månehøyden og bakken. Beste observasjonen jeg klarte i 100 km/t på sykkelen, sorry!

 2. Tillegg til forrige: glemte banen. Tilnærmet loddrett, såvidt skrådd mot vest. Men som sagt, brant ut halvveis mellom måne og horisont. Hvit, med tydelig røykspor/ettergløding ca tre grader (6 månediametre).

  1. Hei og takk for presis observasjon. Med «øst av månen», mener du til venstre eller høgre for månen? Og tilsvarende, er «mot vest» mot venstre eller høgre?

   1. Ting kommer ikke alltid klart frem, men jeg kjørte sydover (mot månen) og da er øst venstre og vest høyre!
    🙂

Det er stengt for kommentarer.