Flott blinkskudd

Kolbein Svensson har sendt oss følgende fantastiske bilde (klikk for full størrelse)
Meteor
(Foto: Kolbein Svensson)

Bildet er tatt ei mil sørvest for Orkanger mot vest og viser en meteor i det fjerne. Tidspunktet var 3. desember klokka 22:18. Vi har ikke andre bilder av denne (vårt kamera i Breim viser ingenting, men det var en del skyer), og vi har ingen andre observasjoner heller. Dersom du har et bilde eller observerte denne, ta kontakt, gjerne via vårt rapporteringsskjema, og vi kan da kanskje beregne meteorens bane.

Fordi den faller ganske lavt ned mot horisonten, har avstanden vært stor, som betyr at den nok har falt over havet et sted vest for Kristiansund. Lyset i terrenget under meteoren kommer fra en bil.

Mulig meteorittnedfall ved Ringedalsvatnet

På kvelden 4. desember, klokka 19:33, kolliderte en rundt 100 kg stor meteoroide med jorda i 67.000 km/t og skapte et brak over fjellet like ved grensa til Hardangervidda nær Odda. Har meteoritter falt ned?

Mange i sør-Norge så ei ildkule falle ned mot horisonten med en lysstyrke omtrent som halvmånen. Den beskrives som blågrønn i fargen og var synlig i 3-4 sekund. Norsk meteornettverk har fått inn mange vitneobservasjoner og to av nettverkets kameraer, i Oslo og Vestby i Akershus, registrerte hendelsen. I tillegg har NORSARs infralydarray i Løten registrert hendelsen og ildkula er også fotografert fra Skien. Ronny Peter skulle fotografere kometen Lovejoy da han var så heldig å få med ildkula i tillegg. Med denne informasjonen har det vært mulig å lokalisere hvor ildkula falt med relativt god sikkerhet. Alle observasjonene, inkludert vitner, bilder og infralyd, er gjort fra langt hold, mellom 100 og 300 km, og i hovedsak fra samme side, fra Østlandet der været var best. Dette gjør det i utgangspunktet vanskelig å krysspeile ildkulas posisjon nøyaktig, men bildet tatt i Skien har eksepsjonell god oppløsning og når dette sammenliknes med bildet fra Oslo som også har noenlunde god oppløsning, finner vi at ildkula har kommet inn helt vest på Hardangervidda og har eksplodert om lag 25 km over fjellet rundt 14 km nordøst for Odda. Usikkerheten er størst i øst/vest-retning.
Kart
(Grafikk: Norsk meteornettverk, kartgrunnlag: Google)
Fortsett å lese «Mulig meteorittnedfall ved Ringedalsvatnet»

Kraftig ildkule over Hardangervidda

Flere har meldt inn observasjoner av ei kraftig ildkule sett klokka 19:33:17 – 19:33:20 mot vest sett fra Oslo-området. Vi har den også på to ulike kameraer.

Ildkule
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Den synes å ha et grønnaktig skjær, men også blått og oransje er rapportert. Den oransje fargen kan skyldes at observatøren har sett den ganske lavt over horisonten. Video viser at ildkula var synlig i 3 sekund. Lysstyrken på videoen ser ut til å ha nådd ca. -11 på det meste, noe over lysstyrken til halvmånen, men ikke nok til å lyse opp landskapet i særlig grad. Ei mindre ildkule var også synlig 20:50 mot sørvest sett fra Oslo.

Vi kommer tilbake med mer informasjon i løpet av morgendagen.
Fortsett å lese «Kraftig ildkule over Hardangervidda»