Kraftig ildkule over Hardangervidda

Flere har meldt inn observasjoner av ei kraftig ildkule sett klokka 19:33:17 – 19:33:20 mot vest sett fra Oslo-området. Vi har den også på to ulike kameraer.

Ildkule
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Den synes å ha et grønnaktig skjær, men også blått og oransje er rapportert. Den oransje fargen kan skyldes at observatøren har sett den ganske lavt over horisonten. Video viser at ildkula var synlig i 3 sekund. Lysstyrken på videoen ser ut til å ha nådd ca. -11 på det meste, noe over lysstyrken til halvmånen, men ikke nok til å lyse opp landskapet i særlig grad. Ei mindre ildkule var også synlig 20:50 mot sørvest sett fra Oslo.

Vi kommer tilbake med mer informasjon i løpet av morgendagen.

Oppdatering 2013-12-05 21:00:

Arne Danielsen har dette bildet tatt fra Vestby:
Ildkule
(Foto: Arne Danielsen / Norsk meteornettverk)

Fordi den er lavt over horisonten og forsvinner bak et hustak, blir peilingene fra Vestby noe mer usikre. I tillegg er peilingene fra nesten samme kant som fra Oslo. Vi er derfor avhengige av visuelle observasjoner, men pga dårlig vær har få sett den fra Vestlandet. Flere observasjoner derfra eller ikke minst fra fjellet vil hjelpe!

Ved å bruke den beste observasjonen fra en annen vinkel, blir dette vårt beste estimat for hvor ildkula har gått:
kart
høgdeplott

Disse peilingene antyder at den har falt over Grjothalsen på Hardangervidda, men det må understrekes at denne lokaliseringa er temmelig usikker i øst/vest-retning. Den kan ha gått lengre vestover. Men om denne lokaliseringa skulle stemme, har den falt i en vinkel på ca. 67 grader med en hastighet på bare 12 km/s og lyst helt ned til 25 km høgde, noe som gir svært gode muligheter for at meteoritter har nådd bakken! Usikkerheten er som sagt stor, og vi mangler helt observasjoner fra fjellområdet rundt Hardangervidda, enten i form av lys eller lyd.

11 kommentarer til «Kraftig ildkule over Hardangervidda»

 1. Jeg så en ildkule nord/vest for Veggli på omtrent samme tidspunkt. Gikk meget sakte ifølge meg. Iforånd til andre stjerneskudd eller lignende. Så den omtrent 3-5 sekunder. Men jeg så får det meste blått, Veldig mye blått, og så ingen hale.

 2. Observert ildukule med grønnskjær sett ifra Flå og ca 265°W
  N 60°25′ 44.83″
  E 9°27′ 32.06″

 3. Har observert to ildkuler på under ett døgn over Romerike .. dette er super fascinerende 🙂

 4. Så den i nordvestlig retning fra Sandefjord ganske nøyaktig kl. 19.33. Derfra så det ut som den gikk rett nedover. Først kraftig blått lys, før den gikk over i en grønnaktig farge, og avsluttet i et lite gnistregn.

 5. Jeg så et blågrønt lys i ca 3 sekunder som gikk over i hvit i det det nærmet seg horisonten. Jeg så på klokken i bilen en stund etterpå å den viste da 19:36. Så 19:33 stemmer veldig bra. Jeg obseverte dette fra bilen på vei gjennom Stokke på vei til Sandefjord. Ca rettning var 260grader etter å ha sett på kart.

 6. Jeg fikk idag fra en finsk kollega -en referanse til til et fotografi av Hardangervidda ildlkula..

  Det er et meget godt fotografi av denne tatt med 4 sek. eksponeringstid. Dens posisjon sett fra Skien kan måles ut meget nøyaktig, og kan selvsagt kombineres med det du tok samtidig. Dette er det mest lovende tilfelle på lenge.

  Jeg har for litt siden sendt referansen til Ørnulf.

  Johnny

 7. Hei! Jeg så denne ildkula fra Kongsberg, og den traff horisonten med en liten vinkel mot øst rett ned fra stjernen Vega. Vet ikke om dette hjelper så mye…?

  1. Jeg mente selvfølgelig retning VEST. I forhold til hvor den traff horisonten, så blir vel dette nord-nordvest.

 8. Den 4. des. ca.kl. 1930- så jeg fra mitt kontorvindue på sykehuset i Arendal (Langsævannet) – en brennende gjennstand falle ned fra himlen i 330 gr NW rettning. Den var synlig for meg i ca 3-4 sek og så ut til å falle lodrett ned.Jeg hørte ingen lyd, men satt bak et lukket vindue.

 9. Jeg så en ilkule, men trodde det var en raket på samme tidspunkt på Rygge.
  Men fikk det ikke helt til å stemme da det ikke var noen hus der.

Det er stengt for kommentarer.