Stor ildkule i natt

Natt til 5. juli klokka 00:28:51 kunne ei stor, blå-grønn meteor ses fra store deler av sørøstlandet, sør-Sverige og Danmark. Meteornettverkets kameraer registrerte den fra Oslo, Harestua og Gran, og ut fra dette kan vi beregne at den gikk mot sørøst mot den svenske vestkysten og gikk over land ca. 2 mil sør for Strömstad. Fordi alle registreringene ligger neste på samme linje, er det en viss usikkerhet i nord/sør-retningen. Dersom det dukker opp presise observasjoner fra andre steder, kan denne usikkerheten reduseres. De foreløpige beregningene tyder på at meteoren hadde en inngangshastighet på rundt 16,5 km/s og lyste ned til 32 km høgde. Den var synlig i nesten 5 sekund. Meteorittnedfall kan ikke utelukkes.

Meteor
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)
Kart
Saka vil oppdateres dersom det kommer inn ny informasjon. Se også den automatisk genererte rapporten.

6 kommentarer til «Stor ildkule i natt»

 1. Hei.
  Så den rett over taker der jeg jobber på nyland syd ..Tok opptak av den da jeg lurte på hva det var fra overvåkningskamera… Ser den flyr lavt over bygget..

  Elisabeth

 2. Hei.

  Så denne ved 00.19 tiden passere over et bygg på nedrekalbakken. Så den klart og tydelig- Gikk inn på overvåkningskameraet og fikk filmet den en god stund. Har opptak om noen er innteresert i å se på..:-)

  Elisabeth

 3. Jeg tror jeg så denne, passere noe sør for midt ståsted, nord på Spjærøy Hvaler. Den passerte mellom toppene av to furutrær, i det den slokna, med voldsom fart i retning 160 grader sørøst. Det var artig at det var skrevet om dette.

 4. Natt til 05.07 ca kl 12 så jeg en lysende gjenstand fare forbi i lav høyde, og så ut som den var i ferd med å nå bakken, like bak en blokk, rett ved der jeg var. Men, har forstått at de ikke kan lyse så nær jordoverflaten? Vanskelig å si størrelse, men ca. litt større enn en knyttneve. Gikk ut dagen etter og lette etter gjenstanden. Tok med en sten, som kanskje så litt spesiell ut? Trodde kanskje dette var noe fyrverkeri, men kom ikke noe smell eller mere av det, var kun denne ene lys»fenomenet»
  Mvh
  Karin S. Andresen
  Biskop Jens Nilssønsgt 17A
  0659 Oslo

Det er stengt for kommentarer.