Perseidene topper seg

Aktiviteten til meteorsvermen perseidene har tatt seg opp. De to bildene under er fra sist natt (natt til 12. august), og neste natt ventes minst like stor aktivitet. Været og de korte sommernettene begrenser imidlertid observasjonsmulighetene. I sør-Norge blir det ikke noenlunde mørkt før nærmere midnatt, og lengst nord i landet blir det ikke skikkelig mørkt i det hele tatt.

Perseide
(Foto: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua. Perseide over Lærdal fotografert fra Gran)

Perseide
(Foto: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua. Perseide nær Kristiansand)

Mange melder om en mulighet for at perseidene blir spesielt aktive i år med en topp på rundt 150 meteorer i timen mot rundt 50 til vanlig. Det er likevel viktig å ha litt tålmodighet når en observerer perseidene. En må ikke miste tålmodigheten om en kikker opp mot himmelen og ikke har sett et eneste stjerneskudd etter noen minutt. Mange av dem er svake og bare godt synlige på en mørk himmel langt fra lysforurensing. Det er også vanskelig å følge med på hele himmelen. En del stjerneskudd vil du bare se i øyekroken eller ikke i det hele tatt. Og stjerneskudd kan komme i rykk og napp. Det kan være helt stille i flere minutt, så kommer det flere på rappen. Så en bør kikke i minst en halvtime. Det kan gå en time mellom hvert store, flotte stjerneskudd.

Perseidene er raske og de lyser kraftig sjelden mer enn i et sekund, men kan etterlate seg en liten etterglød. I Norge vil vi typisk se dem fare over himmelen fra øst mot vest.

2 kommentarer til «Perseidene topper seg»

  1. Hei,
    har lyst til å se på men kan noe gi en tips on beste plas i Oslo område at har lite lys fra byen og er høy opp nok og mørk nok?

    Tryvann for exsempel eller enn sted. jeg har bil og lyst til å finne best sted til å sitte å obsevere 🙂

    1. Du trenger ikke veldig mørk himmel, men pass på at du kommer deg unna gatebelysning eller steder der du kan se rett inn i lysarmaturer. Det er også en fordel å stå på en åpen plass, så du har mest mulig fri sikt mot horisonten. Tryvann stadion er en brukbar plass, men dessverre ikke lenger veldig god. En bedre plass er å kjøre inn i Sørkedalen.

Det er stengt for kommentarer.