Ildkule synlig i fullt dagslys

Vi har i dag fått inn flere rapporter om ei ildkule synlig i fullt daglys ca. 13:48. Dessverre har vi foreløpig ikke funnet den igjen på våre videoopptak, men ettersom rapportene er uavhengige og kommer fra både Vest- og Østlandet, er det ingen tvil om at det dreier seg om ei ildkule. Det er også meldt om et tordenskrall et par minutt etterpå, som tyder på at ildkula har kommet langt ned i atmosfæren. Rapportene tyder på at den har gått over nordlige deler av Langfjella, antakelig over Dovre.

Dersom du så denne, meld observasjonen til oss!

Oppdatering: Ildkula var synlig ca. 13:48, ikke 12:48 som jeg kom i skade for å skrive først.

Observasjonene kommer fra Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Oppland, og Rogaland. Lengst unna er en observasjon fra Haugesund og Lunner kommuner. Vi har kameraer i Lunner, Gran og Oslo kommuner, men har ikke lykkes i å finne meteoren. Bildene under viser utfordringene. Sirklene markerer hvor meteoren mest sannsynlig har passert. Uheldigvis er det lett tåke i bildet fra Gran, og fra Lunner og Oslo kan meteoren skjules av terrenget. Dessuten vil det være dårlig kontrast på himmelen så nær horisonten.

Gran
Lunner
Oslo

28 kommentarer til «Ildkule synlig i fullt dagslys»

 1. Vi såg den fra Langeland skisenter, Sogn og fjordane, den var blå og delte seg før den forsvann og det føltes ut som den var 3 kilometer unna

 2. Såg den frå Kleivane skiløyper på Sandane, Nordfjord. Blå ildkule godt synleg midt på dagen.

 3. Eg registrerte samme ildkula sett frå ytterst i Sogn og fjordane, nettopp, men eg trur eg registrerte tida feil. Eg berekna at me såg den kl 13:45, sånn ca, så 13:48 stemmer svært godt.

 4. Jeg så denne på Dokka, Nordre-Land, ca 13.50. Retning sørvest til nordøst.. nydelig!! Svært godt synlig på klar, blå vinterhimmel!

 5. Hei.
  Så nettopp en glødende kule fyke forbi. Satt på verandaen på Jeløya . Den gikk sørøst over ut mot havet. Wow. …aldri sett noe lignende, og det føltes veldig nærme.

 6. Dear all,

  The International Meteor Organization (http://www.imo.net/) is collecting information on meteors and fireballs that are observed all over the world. Regarding this very very bright fireball, we strongly encourage all witnesses to report their observation on the website, at the address: http://fireballs.imo.net/members/imo/report_intro
  The report is easy to fill in, and it does not require any real skills in astronomy or science. So please, if you spotted this big meteor, do not hesitate to report it! That will help us a lot trying to estimate its trajectory in the atmsiophere, and thus its physical characteiritcs, orbit, and maybe try to see if some potential meteorites related to it could have survived the atmosphere entry, and where they would be located.
  Thanks in advance!
  Best wishes,
  Karl (for the IMO)

 7. Var på skitur på Dovrefjell sammen med min kone. Vi så en ildkule i bratt vinkel og stor fart på veg mot bakken. Vanskelig å si hvor stor avstanden var, men det var nær. Trolig bare noen få hundre meter. Veldig intenst lys som så ut til å løse seg opp i små fragmenter før det forsvant bak en skrent. Vi snakket senere med andre som hadde gjort akkurat samme observasjon. Klokkeslett ca 14:00, kanskje litt før/etter.

 8. Eg såg eldkula i ein kort augneblink og i lav høgde, i 14-tida (har ikkje eksakt tid)15.januar. Dette hende på Hakallestranda i Vanylven kommune i Møre og Romsdal.

 9. Såg to ildkuler som dala i ein fin bue i nordleg retning frå Ulsteinvik, isblå i fargen med litt gult i. Ein kraftig smell eit par 3 minutter etterpå.

 10. Heisann! Så det samme tidlig fredag morgen på veien mellom Kongsvinger- Hamar. Må ha vært mellom 08.00-08.30- tida. Det var mørkt, så lyset var kraftig og hadde lang hale som var klart synlig. Usikker på retning.

 11. Vi så ei hvit ildkule ca 13.30-14.00 i Skaun i Sør-Trøndelag. Kula gikk sør-nord. Og smuldret opp. Vi så den i vestlig retning.

 12. Så skarpt blålig lys nord for Florø. Stor fart på vei nordover. Så ut som den delte seg. Hørte ingen lyd. Klokka var ca 13.48

 13. Såg ildkulen fra skiløypa søndag ca i 14:00 tiden. Jeg og min gutt på 5 år var store i øynene da vi såg denne. Det var et ganske sterkt lys, for vi gikk ikke å stirte opp i lufta sånn egentlig, men vi observerte den og fikk satt fokus på den. Vi observerte den på tur ned frå Megardsåsen mot sandranden.

 14. La ikke merke til noe lys, men hørte et kraftig drønn. Nesten som sprengningsarbeid, rundt kl 14:00 på søndag. Det var på Leinøya i Herøy kommune MR.

  1. Var på Langeland skisenter søndag den15, då eg såg ei ildkule på himmelen ein gang mellom 13.30 og 14.00. Veldig klart lys, nesten som ei stor sølvkule. . Den forsvann i nord-østlig retning.

 15. Såg ikkje lyset men var ute og gikk tur på Tueneset i Ålesund. Ca 1350 hørte vi et voldsomt skrall retning nordøst for Ålesund. Tenkte at no hadde det skjedd ei sprengningsulykke eller eksplodert noen store drivstoffstanker en plass.

 16. Sogn og Fjordane. Eikefjord. Sundag, 15.01.2017, ca 2-tida på dagstid. På den solfylte dagen oppe i himmelen var ein sterk lys observert av to personer, passere kjapt og forsvinne bak eit fjell rett nord for observatørene.

 17. Observerte denne ildkulen da vi var på hytta ca tre mil utenfor Narvik. Prøvde å filme den med mobilkameraet så kvaliteten er ikke helt topp, men det er mulig å skimte den.
  Den lyste kraftig opp og særlig i front var det sterkt lys. Har aldri sett noe lignende.

 18. Eg såg noko som kan stemme med ei brennande eldkule som brende opp i atmosfæren kl 1350 søndag. Eg såg dette frå fjelltoppen Molden i Luster kommune inst i Sognefjorden.

 19. Var på skitur hjemme i skåbu da lysfenomenet så ut til å treffe bakken rett ovenfor oss. Det var blågrønt lys som gikk over i gult før det så ut til å gå ned bak noen trær. Jeg har forsøkt å registrere riktig breddegrad men litt usikker på om jeg fikk det til.

 20. Eg såg denne på Venabygdsfjellet i Ringebu kommune. Eg stod på parkeringsplassen ved Kiwi, og eldkula falt ned på østsida av Svartfjellet, som ligg ca 2 km frå der eg stod. Eg såg meteoritten i låg høgde mot fjellryggen bak og trur at han måtte lande der.

 21. Hei 🙂
  Jeg jobber i barnehage og idag 19.01.17 var det et barn som fant en sten og var sikker på at dette var en meteor, vi voksne er ikke sikker. Vi søkte litt og så på bilder og fant en den kanskje kunne ligne på.
  Den ser ut som grillkull, men er litt brun på en «side» og den er «glitter» i.
  Er kanskje bare en lavastein.

  Mvh Tonje

 22. Hei. Var på Tusten skiheiser 13.01.2017. Så først noe som lignet et blått fyrverkeri rett over skogen i vest. Det kan ha vært et fyrverkeri, også. Noen minutter etterpå hørte vi et kraftig drønn. Dette virket også som det kom fra vest. Tenkte ikke at drønnet kunne ha noe med det blå fyrverkeriet å gjøre.

Det er stengt for kommentarer.