Spektakulær meteor over Østlandet

Natt til 25. mai klokka 01:12 gikk en meteor over nesten hele himmelen. Den var spektakulær i den forstand at den var synlig i bortimot 20 sekund, slik at de som fikk øye på den, kunne følge den lenge over den lyse sommernatta. Vi har beregna inngangshastigheten til 21 km/s og at den gikk gjennom atmosfæren i en lav vinkel, bare 7 grader. Dette er grunnen til at den kunne ses så lenge. Den brant opp i ca. 60 km høgde. Hastigheten forteller oss også at dette var en vanlig meteor med et opphav i asteroidebiltet mellom jorda og Mars, og ikke menneskelig romskrot som av og til kan gi tilsvarende syn. Klikk på bildet under for å se en video av meteoren tatt med to videokameraer ved Solobservatoriet på Harestua.
meteor

Én kommentar til “Spektakulær meteor over Østlandet”

 1. I Bakers Astronomy av 1959 er gjengitt et eksempel på foto av en perseide gjennom et transmisjonsgitter. Spektralstripene er identifisert og det ligner tilsammen til forveksling på vanlig gråstein. Så står det i teksten at andre foto merkelig nok viser mest bare jern.

  Pussig, ikke sant?

  Men når det gnistrer som et jern og ser ut som et jern så kanskje det også er et jern ganske enkelt?

  Men det kunne være en oppgave for solobservatoriet å gå inn for at norske amatørastronomer også fikk seg skikkelig utstyr og komponenter i løsvekt slik at vi også kan instrumentere selv og ikke bare konsumere ferdigvarer. Jeg har stått sårt i beit for spektroskop og måttet falle tilbake på en CD- plate. Vi burde heller hatt høykvalitet spektralgittere i løsvekt.

  Og plutselig får man heller ikke sølvslaglodd og borax som man trenger til stillbar spektralspalt for eksempel. Og videre små linser med oppgitt brennvidde og diameter, itte å få tak i.

  Man kommer ingen vei i science uten regelrett å måtte oppfinne og selv- lage apparaturen hver gang, og dette her burde solobservatoriet offisielt gå inn for, fordi det er jo just slik at Solobservatoriet in sin tid er tilkommet og har kunnet fungere, ikke som en fabrikk eller arbeidsplass for konsumenter og dilettanter.

  Dere skal også pirke og grave i skogen. Jeg ser det er mye exotisk flora og early life på fjellet der oppe. Og da må man ha synåler og pinsetter og botaniske luper og kniv og reagensglass og mikroskoper. Jeg tror dere har eksemplarer av ekte bonzai istids- gran rett ute på tunet i fjellsprekkene.

  Det er sånne forekomster som ruinerer lærebøkene.

  Nå har jeg efter 15-20 år endelig klart å bestemme hva jeg trodde kunne være europarekorden av metamorf og fossil jernmeteoritt i grunnfjellet. Den viste seg heller å være så jordisk som den kan få blitt nemlig en klump fossilt pre- cambrisk blåalgemudder, og nå fant jeg i går på nettet antagelig forklaringen. De kalles Stromatolitter og er svovel og jernbakterier som dertil har fått seg fotosyntese og anriker en substans av kisel og magnesiaholdig koks med magnet- kis. Svære svarte rustne klumper i lyst fjell.

  Og man må ha mineralogisk feltlaboratorium for å få tatt det.

  S.K.

Det er stengt for kommentarer.