Svensk ildkule 2. desember 2012

En artikkel hos storm.no har gjort oss oppmerksomme på et videoopptak av ei ildkule gjort ved Slependen i Bærum. Ildkula kunne ses mot nordøst ved halv sju-tida på kvelden 2. desember i fjor. Vi har et annet bilde av samme ildkule tatt fra Vestby 18:31:47. Klikk på bildet under for video.
ildkule, Slependen
(Video: Sondre Kolstad)

ildkule, Vestby
(Foto: Arne Danielsen)

Det antydes i artikkelen at det kan ha vært en geminide, et stjerneskudd fra meteorsvermen som årlig inntreffer i dagene rundt 13. desember. Faktisk dukker ildkula opp ikke langt fra stjernebildet tvillingene som denne meteorsvermen knyttes til, men retningen er snarere inn i stjernebildet, ikke ut fra det. Dessuten er 2. desember antakelig for tidlig. Dette er nok derfor en sporadisk meteor.

Det er vanskelig å peile eksakt ut fra videoen uten en grundig analyse, men et første anslag er at denne meteoren passerte over sørlige Malung på svensk side av grensa. Det er ingenting spesielt som tyder på at denne har gitt nedfall av meteoritter, men det kan heller ikke fullstendig utelukkes uten grundigere undersøkelser. Ytterligere observasjoner, især bilder/video, vil kunne gi sikrere informasjon.

Takk til Sondre Kolstad for tillatelse til å legge ut videoen.