Flott ildkule over Østlandet 7. november

Klokka 22:45 den 7. november fikk mange på Østlandet se ei flott ildkule som delte seg opp i mindre deler, her sett på nordhimmelen fra Larvik:

Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk / Deep Sky Exploration)

Den var synlig i hele 9 sekund og vi fikk den på video også fra Oslo og Gaustatoppen, noe som gjør at vi har kunnet bestemme banen presist. Den kom til syne 81 km over Finnemarka mellom Lier og Modum, der den hadde en hastighet på 12,7 km/s i en vinkel på 29°. Den gikk i nordøstlig retning og slokna som flere biter 31 km over Minnesund. Flere har meldt om et drønn et par minutt etterpå, og denne lyden er også registrert av NORSARs infralydarray på Løten. Mest sannsynlig har biter falt helt ned til bakken som meteoritter, men disse vil være små. Vi anser et område i nærheten av Trautskogen som det mest sannsynlige fallområdet. Objektet som traff jorda kan ha hatt en masse på 5 – 10 kg og bare 50 – 200 gram totalt vil ha nådd bakken. Dette betyr at meteorittene vil bare være noen få cm i diameter og vil være vanskelig å finne, dels fordi de lett skjuler seg i skogsterreng, og dels fordi objektet har kommet inn i en relativt spiss vinkel, og det er vanskelig å si hvor langt nordøstover fragmenta har falt og hvordan vind har påvirka fallet.

Flere bilder og videoer ligger på rapportsida for denne meteoren. På samme dag og nesten samme tidspunkt på kvelden i 2022 falt en uvanlig stor bolide over Sverige, som førte til funn at en 14 kg stor jernmeteoritt. Det er imidlertid ingen sammenheng med fallet ved Trautskogen.