Ildkule sett fra Karasjok

Kjell Harald Sæther har sendt oss følgende fantastiske bilde tatt klokka 01:16 natt til 26. mars:
Ildkule
(Foto: Kjell Harald Sæther)

Ildkula var synlig i ca. 6 sekund. Fotografen skriver: Var ved Iesjohka i Karasjok kommune fra sent på kvelden til over midnatt. Svært god nordlysaktivitet. Mens jeg holdt på å fotografere nordlyshimmelen, dukket meteoren plutselig opp i samme retning som kameraet var rettet mot. Retningen på meteoren var fra Sadejohkamunninigen (Bekk som renner inn i Iesjohka), og i retning Jergul. Skikkelig lyskule, som kom i full fart. Bare flaks at jeg så dit akkurat da.

Flaks, men av og til belønnes tålmodige fotografer med slike sammentreff! Vi har ingen andre bilder eller rapporter om denne ildkula, så det er dessverre ikke mulig å si noe om hvor den har falt og hvor langt ned i atmosfæren den har nådd.

Ildkule over Hordaland i natt

Ti over tre i natt var ei ildkule synlig over store deler av sør-Norge. Den var godt synlig i ca. 5 sekund. Peilinger basert på bilder tatt fra Oslo og Breim viser at den først kom til syne over Sognefjorden, nær Vadheim, og gikk sørøstover og slokna ca. 35 km over fjellet nordvest for Voss. Den gikk med en hastighet på ca. 15 km/s, som er relativt langsomt, med en fallvinkel på ca. 32 grader. Antakelig dreier det seg om en stein på noen få kg som har brent helt opp.

Ildkule
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Meteor
(Foto: Runar Sandnes / Norsk meteornettverk)
Fortsett å lese «Ildkule over Hordaland i natt»

Møte 26. april på Solobservatoriet

Norsk meteornettverks neste møte holdes lørdag 26. april klokka 10:00 på Solobservatoriet på Harestua. Programmet er ennå ikke klart, men det har etter forrige møte i oktober vært flere spennende hendelser som vil bli tatt opp på møtet i tillegg til de andre sakene som nettverket arbeider med.

Møtet er åpent for alle interesserte. Solobservatoriet stiller med varm og kald drikke og noe småsnacks til møtet. Det vil bli satt av tid til en lunsj under/etter møtet og for dem som bestiller på forhånd, vil det bli servert lunsj. Pris for lunsj er 100kr per person. De som ikke bestiller lunsj, oppfordres til å ta med matpakke. Vi ønsker samtidig å invitere deltakerne av lørdagens møte til Solobservatoriet fredag 25. april kl.18, med middag, hyggelig program på kvelden, overnatting og frokost lørdag morgen. Pris for deltakelse på dette er 400kr. Forutsetter bruk av egen sovepose/sengetøy.

Påmelding til lunsj/overnatting skjer ved skrive til vegard@solobservatoriet.no. Betaling skjer ved frammøte. Kun kontant betaling. Merk at det er helt nødvendig med påmelding dersom du ønsker lunsjen lørdag og/eller overnattingsprogram fredag-lørdag. Lunsjen forberedes til antall påmeldte og det må sikres at overnattingskapasiteten ikke overskrides.

Kjøreanvising er beskrevet på Solobservatoriets hjemmesider. Husk 40kr i mynt til bom.

Programmet vil bli lagt ut her på våre nettsider straks det er klart.