NRK har i dag lagt ut ei sak om et mulig meteorittnedslag på Mofjellet i Rana. Norsk meteornettverk fikk i går se bildet av det mulige nedslaget i snøen, men det var ikke mulig å bestemme hva dette var ut fra bildet. Prøvene som er tatt, bør gi et sikkert svar.
Bildet viser en underlig, mørk flekk i snøen, og det kan være på sin plass å oppklare en utbredt misforståelse om meteoritter. Det er ikke slik at flammende meteoritter treffer bakken og smelter eller antenner det rundt seg. Meteorer kan komme i alle størrelser, men med mindre de veier mange tonn, mister de gjennom atmosfæren sin opprinnelige fart og faller så i fritt fall mot bakken som om de var sluppet fra et fly. Meteorer er iskalde idet de treffer jordatmosfæren og mens varmen som skapes når de i løpet av noen sekund bremses opp i jordatmosfæren får mye av meteoren til å smelte bort, forblir meteoren kald inni og smelteskorpa rekker å avkjøle seg til å bli relativt lunken i løpet av fallet på et minutt eller to mot bakken etter at meteoren slokner. Det er svært usannsynlig at noe vil antennes på bakken.
Det vi ser på bildet, kan muligens forklares med en dam av vann, enten ei samling av smeltevann eller et oppkomme, som har skapt søle som har trukket opp i snøen. En stor stein (meteoritt) som lander i søla kan også gi et plask av søle som sprer seg utover, men det skulle da kanskje være spredt klatter av søle rundt nedslaget. Vi ser i stedet at snøen ganske gradvis blir hvitere. Lynnedslag, som er mange tusen ganger mer sannsynlig enn meteorittnedslag statistisk sett, er også en mulighet, men burde også gi tilsvarende klatter. Mye vil naturligvis også avhenge av alderen på nedslaget.
Oppdatering 2019-08-13: Steinprøvene er undersøkt og det viser seg å være helt vanlige steiner.