Ny kraftig meteor i dag tidlig

Mange i sør-Norge fikk se en kraftig meteor i går kveld, noe som skapte en liten mediestorm, og i dag tidlig litt før soloppgang var en ny, flott meteor å se på himmelen i sør-Norge. Mens gårsdagens meteor var en såkalt tauride og rester av en komet, var meteoren i dag tidlig en såkalt sporadisk meteor som ikke kan assosieres til noen meteorsverm, men som er en av uttallige steiner som er rester av asteroider med opphav i det såkalte asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Vi har videoopptak av dagens meteor fra Trondheim, Gaustatoppen og Larvik.

Meteor
Registreringer gjort av Norsk meteornettverks ulike kamerastasjoner

Kamerastasjonen på Gaustatoppen er ny og foreløpig under utprøving. Klimaet på Gaustatoppen 1846 m.o.h. er utfordrende og noe vi vil jobbe videre med for å løse, noe som bildet under av kamerariggen illustrerer.
Kamerarigg
Foto: Ingar Hovden/Gaustabanen. Kamerariggen på Gaustatoppen fotografert 12. november 2021.

Meteoren i dag falt ned over Älvdal i Sverige. Antakelig har den brent helt opp ca. 35 km over bakken, men mindre meteoritter på bakken kan ikke utelukkes helt. Vi anser det imidlertid som usannsynlig. Mer informasjon om meteor fins på rapportsida for denne meteoren.

Kraftig tauride i kveld

Over store deler av sør-Norge har mange i kveld klokka 20:47 sett en kraftig meteor på vesthimmelen. Vårt kameranettverk har registrert den og vi har kunnet beregne at den falt et stykke til havs vest for Bergen og brant opp ca. 50 km oppe i atmosfæren. Vi finner også at meteoren tilhører meteorsvermen sørlige taurider. Navnet kommer av at disse meteorene synes å stråle ut fra stjernebildet Tyren (taurus på latin). Hvert år i november passerer jorda gjennom et belte av kometrester. Dette kan være støvkorn som gir mindre stjerneskudd, men også større biter på atskillige kilo, som later til å være tilfellet her. Også i fjor registrerte nettverket en kraftig tauride.

Sørlig tauride sett fra Larvik

Se egen rapport for flere bilder og videoer.

Ny kamerastasjon på Gaustatoppen

I samarbeid med Gaustabanen har vi montert sju nye meteorkamera 1846 meter over havet på Gaustatoppen, der vi kanskje har nord-Europas beste utsikt. Gaustatoppen har også noe av Norges mest ekstreme klima med mye vind, tåke og ising som er utfordrende, så riggen er foreløpig eksperimentell og vi arbeider med løsninger for å begrense ising. Men allerede nå har vi noen lovende resultat. NRK Vestfold og Telemark oppsummerte i dag i et kort innslag i forbindelse med værmeldinga.

Her en litt lengre video fra installasjonen: