Falske ildkuler

Ikke alt som lyser opp himmelen er ildkuler. Noen ganger kan satellitter bli overraskende lyssterke og kan forveksles med meteorer:
Iridium-satellitter
Iridium 3 og Iridium 45 fotografert natt til 26. august 2014.

I bildet over ser vi to Iridium-satellitter. De kan lyse kraftig opp. Det skyldes at de beveger seg oppe i lyset fra sola og de har blanke panel som reflekterer lyset. Er det ingen måne og er man langt fra bylyset, kan de faktisk lyse så sterkt at de vil skape skygger. Men de skiller seg fra meteorer på to måter: De beveger seg langsommere enn meteorer, og de tiltar og avtar gradvis i styrke. Meteorer farer normalt langt raskere over himmelen og de blusser raskt opp og slokner oftest raskt, noen ganger deler de seg mot slutten. Slik ser forløpet til en typisk Iridium-satellitt ut:
Iridium 45

Dette er Iridium 45 fotografert fra Oslo 26. august 01:40. Maksimal lysstyrke var -8,2 (ifølge Heavens Above). Fordi mange satellitter går i polare baner, er det mange satellitter å se på våre breddegrader.