Mulig meteorittnedfall i Gaular

Under orkanen Tor natt til 30. januar falt det meteor over Gaular kommune i Sogn og Fjordane som kan ha gitt meteorittnedfall. Beregningene viser at det antakelig bare dreier seg om små fragment på få gram, og disse vil i så fall ha blitt tatt av vinden og spredt i terrenget, slik at søk vil være nytteløst. Observasjonsgrunnlaget er også noe tynt, så det fins en viss usikkerhet i beregningene. Skulle det bli funnet noe tilfeldig i dette området på et seinere tidspunkt, vil det imidlertid være naturlig å knytte det til denne hendelsen.
Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk)

Mens Tor gav vindkast målt til 62 m/s både ved kysten og på fjellet, og middelvind opp mot 48 m/s i tillegg til nedbør, var været relativt godt på Østlandet og meteoren kunne observeres 01:25 natt til 30. januar. Dette var noen timer etter de største vindstyrkene, men vinden holdt nok enda sterk storm eller orkans styrke.

Vi har registreringer fra Oslo og Harestua og en øyevitnerapport fra Otta.
kart

Den falt bratt, ca. 77 grader, med en fart på 14 km/s. På grunn av dis på Østlandet er det vanskelig å bestemme hvor langt ned den lyste, men det ser ut til å være ned til ca. 30 km. Det ser ut til å utelukke store meteoritter, for et fall i så bratt vinkel bør da være lys også godt under 30 km. Mer data fins på meteorens rapportside.

Eric Stempels ved Uppsala universitet har forsøkt å simulere fall som gav dette resultatet:
Dark flight

Det er antatt en inngangsmasse på 10 kg (men antakelig er den mindre).