Mulig rakett over Finnmark

I Finnmark var det fredag morgen ca. 08:38 den 25. november mange som så noe uvanlig fare over østhimmelen, og Norsk meteornettverk fikk flere henvendelser om det kunne være en meteor. Vi har ingen kameraer i området, men tok kontakt med det svenske nettverket som har kameraer i nord-Sverige. Der var det dessverre skyer, og de hadde heller ikke mottatt noen observasjoner. Det finske nettverket hadde heller ingen observasjoner. De norske observasjonene beskriver et lys som gikk over himmelen og eksploderte, samtidig som det etterlot seg et røykspor. Fra Hammerfest rakk noen å ta bilder mot øst-sørøst:
Rakett
(Foto: Anonym)

Mens enkelte observatører mente dette kunne være en meteor, mente andre at det måtte være en rakett, og bildene taler mest for det siste. Ildkula var synlig relativt lenge, som er uvanlig for meteorer. Røyksporet synes å ha spredt seg raskt, som heller ikke er typisk for meteorer. Rapportene sier også at objektet eksploderte og etterlot seg seg ei røyksky. Det kan naturligvis dreie seg om ei mislykka rakettoppskyting, men det kan også være mindre dramatisk og være en flertrinnsrakett. Den observerte eksplosjonen kan være separasjonen mellom første og andre trinn. Det er vanskelig å si sikkert ut fra bildene.

Det er ikke første gang spektakulære rakettoppskytinger er synlige fra nord-Norge. 9. desember 2009 kunne et mystisk spiralmønster ses på himmelen. Den gangen dreide det seg om en russisk rakett som begynte å spinne ute av kontroll. Observatører av fredagens rakett meldte også om et spiralmønster, et mindre spektakulært som er vanskelig å se på bildene. Det er vanskelig å si om det tyder på ei mislykka oppskyting eller om spiralmønsteret bare skyldes at første trinn spinner etter separasjonen.

Retningen fra Hammerfest peker mot et russisk opphav også denne gangen. Ofte varsles slike oppskyting er i forkant, men det var ikke oppgitt noen oppskytinger som passer på spaceflightnow.com.

Fotografen i Hammerfest tok også opp en kort video. Under følger også to andre bilder.
Rakett
(Foto: Anonym)

Rakett
(Foto: Anonym)

Saka vil oppdateres dersom det kommer flere opplysninger.