Geminidene er i gang

Årets geminider er nå godt i gang. Geminidene er en meteorsverm som topper seg rundt 13. – 14. desember. Den er den sikreste av meteorsvermene og skuffer sjelden. Den er spesielt gunstig i Norge nå midt i den mørke årstida. I år vil imidlertid fullmånen begrense synligheten litt, men geminidene består av mye stein og av og til skaper de flotte ildkuler som trenger langt ned i atmosfæren, helt ned til 30-40 km høgde.
Geminide
(Geminide fotografert i demringa 13. desember klokka 08:08 fra Oslo)

Natt til 14. og natt til 15. vil gi de beste mulighetene til å se geminidene gitt godt vær. I fjor registrerte meteornettverkets kameraer over 100 geminider i løpet av natta mellom 14. og 15. desember, og vi kunne lage følgende bilde som viser hvordan geminidene synes å stråle ut fra et enkelt punkt på stjernehimmelen:
Radiant
I anledning geminidene er det i kveld åpen kveld på Solobservatoriet på Harestua. Været i Oslo-området er meldt å bli lettskya de to neste nettene, som vil gi brukbare muligheter til å observere mange stjerneskudd og kanskje noen flotte ildkuler!