To store ildkuler i natt

To store ildkuler var synlige fra Norge den 26. januar 2019 og påfølgende natt. Klokka 19:36 lyste himmelen opp for første gang og mange i Troms så ei ildkule mot sør. Den var også synlig fra Sverige og Finland. Den lyste i 5-6 sekund og delte seg i to store deler. Så, ved 00:45-tida, var det mange på nordvestlandet og rundt Trondheim som så ei tilsvarende ildkule. Den delte seg opp i mange biter.

Den første ildkula er fotografert fra Sørreisa og fra Abisko i Sverige og vi kan dermed beregne hvor den gikk. Den andre har vi foreløpig ingen fotografiske registreringer av, og vi undersøker nå om noe slikt fins.

Bolide
(Foto/video: Ketil Vegum / Norsk meteornettverk. Klikk på bildet for video.)

Opptaket som kan ses over, er tatt mot sør fra Sørreisa. Vi kan se stjernetegnet Orion til venstre i bildet. Basert på dette og et opptak fra Abisko i Sverige kan vi regne ut at ildkula kom inn over Jokkmokk kommune i Sverige i en hastighet på ca. 23 km/s og den fortsatte over kommunen i vestlig retning mot Norge, men delte seg og slokna før den kom så langt mens den enda var ca. 37 km over bakken. Store deler eller hele meteoren har gått i oppløsning. Om noe har falt helt ned til bakken som meteoritter, er det mest sannsynlig bare små biter som ligger nær Vastenjaures østlige bredd. Dette er et vanskelig tilgjengelig område.

Kart

Vi kan også si noe om denne meteorens opphav i solsystemet. Den kommer fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, som er typisk for meteorer.

Bane

2 kommentarer til «To store ildkuler i natt»

  1. Så ildkula 27. januar ved 00.45 tia over Mosjøen. Var markert mer lyssterk enn alt jeg har sett før. Varte som dere har nevnt 5-6 sek mot sør-sørvest. Halen hadde betydelig varierende lysstyrke og var langt mer lysstyrke enn det jeg har sett før.

    1. Så den også i Agdenes litt utafor Trondheim.Heftig opplevelse. Så ut som den gikk i oppløsning rett over der jeg var.

Det er stengt for kommentarer.