Bolide over sørvestre Trøndelag

Natt til 1. oktober lyste himmelen opp over Trollheimen og sørvestre Trøndelag. Dette var en bolide som var godt synlig gjennom et tynt skydekke i Trondheim, og også godt synlig fra Oslo på steder med en lav horisont mot nord. Boliden blei registrert av flere kameraer, og vi har også mottatt noen vitnebeskrivelser, men ettersom dette skjedde klokka 03:28, er det ikke så mange som fikk se den. Klikk på bildet under for å se video:

bolide
(Foto/video: Trondheim astronomiske forening / Norsk meteornettverk)

Tomas Dahl tipsa oss om at boliden også er registrert av prosjekt Hessdalen. En video derfra viser tydelig hvordan boliden fragmenterer. Klikk på bildet for video:

bolide
(Foto/video: Prosjekt Hessdalen)

I alt har 5 kameraer registrert boliden, og peilinger fra disse gir følgende bane over terrenget:
kart

Boliden har kommet inn i atmosfæren i en relativt lav hastighet, 15 km/s, med en fallvinkel på ca. 29 grader. Den var synlig fra 80 km til 30 km høgde, og det er gode muligheter for at mindre deler har falt helt ned til bakken som meteoritter. Noe presist nedfallsfelt er ikke beregna, men det synes å være i området Ilfjellet.

Flere detaljer om boliden fins i en egen rapport.