Et par gamle observasjoner

Fra Torbjørn Øyangen via Vegard Rekaa kommer to avisutklipp fra Adresseavisen fra november 1896. To ulike ildkuler var synlige rundt Trondheim denne måneden. Den første er omtalt 3. november og var synlig fra Bjugn over Vallersund:
Adresseavisa 1896-11-16
Ildkuglen. Ogsaa i Bjugn har man iagttaget Ildkuglen, efter hvad der skrives til «Adresseavisen». Vor Meddeler saa den i Retning af Valdersund passerende mod Syd over den indre Del af Bjugnfjorden. Den gav et storartet Skue, og det blev næsten lyst som Dagen, skriver vor Meddeler. Her i Byen er Kuglen seet af flere.

Den neste var synlig fra Trondheim i retning Oppstrinda:
Adresseavisa 1896-11-03
En stor Ildkugle saaes inat mellem Kl. 2 og 3 i sydøst for Byen. Den gik med sagte Fart og sterkt Lys i sydvestlig Retning og exploderede med et sterkt Knald og et Regn af Ildfunker og Gnister i Retning over Opstrinden.