Ildkule over Nordvestlandet

13 minutt over midnatt natt til 26. april var en lyssterk meteor synlig over store deler av sør-Norge, og fra Geir T. Birkeland Øye har vi fått et flott bilde tatt fra Ørsta. Ved hjelp av stjernene i bildet kan kameraets linsegeometri utledes, og vi kan «skifte» linse fra den originale 8 mm fiskeøyelinsa til et normalobjektiv med meteoren i sentrum. Resultatet blir da:
Ildkule
(Foto: Geir T. Birkeland Øye)
Fortsett å lese «Ildkule over Nordvestlandet»

Lyridene

Lyridene er en meteorsverm som er aktiv i disse dager og når sin topp i dag, 22. april. De korte vårnettene her i landet, og årets sammenfall med fullmånen, gir ikke optimale forhold for å observere dem, men enkelte meteorer kan lyse kraftig og være synlige også i skumringa. Meteorene er raske, ca. 48 km/s, og brenner fullstendig opp langt opp i atmosfæren. Enkelte kan bli kraftige nok i et kort øyeblikk til å lyse opp himmelen og etterlate seg en lysende flekk på himmelen som kan ses i mange sekund etterpå.

Lyride
(Foto/video: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua)

Meteoren over en en lyride fotografert fra Kristiansand 23:22 i går kveld og etterlater seg en viss etterglød. Meteoren gikk over havet vest for grensa mellom Danmark og Tyskland.

Nordtysk meteorittkandidat

Nettverkets kameraer i Kristiansand og Oslo registrerte natt til 1. april en bolide lavt på horisonten i sør. Peilingene viste at den gikk over Danmark og videre over grensa til Tyskland og endte nær Schleswig. Boliden er også fotografert fra Danmark og Sverige. Beregninger utført av Eric Stempels i det svenske nettverket antyder at det var en meteoroide på ca. 1 kg med hastighet på 14 km/s som kom inn i atmosfæren, og rundt 50 gram av dette kan ha falt ned på bakken. Eventuelle meteoritter vil altså være små og svært vanskelige å finne.

Bolide
(Foto: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua)

Flere bilder og data fins i en egen meteorrapport.