Ildkule over Nordvestlandet

13 minutt over midnatt natt til 26. april var en lyssterk meteor synlig over store deler av sør-Norge, og fra Geir T. Birkeland Øye har vi fått et flott bilde tatt fra Ørsta. Ved hjelp av stjernene i bildet kan kameraets linsegeometri utledes, og vi kan «skifte» linse fra den originale 8 mm fiskeøyelinsa til et normalobjektiv med meteoren i sentrum. Resultatet blir da:
Ildkule
(Foto: Geir T. Birkeland Øye)

Meteoren er også fotografert av meteornettverkets kameraer i Oslo og Gran, og Øyes bilde gjør at vi kan beregne banen med større sikkerhet. Meteoren falt over havet utafor Haram kommune. Den hadde en fart like i underkant av 20 km/s og lyste ned til 38 km høgde.
kart

Meteoren kan ikke knyttes til noen kjent meteorsverm. Flere detaljer fins i en egen rapport. Bildet under er det originale bildet som Øye sendte inn med kalibreringsdata lagt over.
Ildkule
(Foto: Geir T. Birkeland Øye)