Kraftig ildkule i natt

En uvanlig stor meteor var i natt synlig over store deler av sørlige Skandinavia og gav et kraftig lysglimt over Østlandet. Mange hørte også en buldrende lyd etterpå. Meteoren kom til syne klokka 01:08:47 natt til 25. juli og var synlig i ca. 5 sekund. Bildet under viser ildkula sett fra Oslo idet den er i ferd med å slokne.

Ildkula sett fra Oslo

Vi vil utover dagen jobbe med å analysere videoer for å slå fast hvor meteoren falt og hvor den kom fra. Foreløpige beregninger tyder på at den falt over Finnemarka mellom Modum og Lier, og at det er mulig at deler har falt ned til bakken som meteoritter.

Bilder, videoer og beregninger er å finne på rapportsida for denne meteoren. Merk at alle beregninger er foreløpige.

Oppdatering 2021-07-25 22:32:
Medieinteressen har i dag vært enorm med stor pågang fra innland og utland, og mye av dagen har gått med til betjene presse. Men flere videoer er nå gjennomgått og analysert. Videoene viser at meteoren kom først til syne 90 km over Kjerkeberget i Nordmarka nord for Oslo og gikk i en sørvestlig retning over Sollihøgda og Holsfjorden der den begynte å fragmentere i flere lysglimt og slokna ca. 23 km over bakken 5 km vest for Sylling. Flere fragment kan ha fortsatt videre sørøstover inn i Finnemarka vest i Lier, men den nøyaktige banen videre påvirkes av vindforhold som vi ennå ikke har undersøkt. Usikkerheter i videopeilingene kan også gi avvik fra faktisk bane på noen få km.

Meteoren skapte en kraftig sjokkbølge som flere har fått føle. Dører og luker har blitt blåst åpne, men det ikke meldt om større skader utover et knust vindu. Denne sjokkbølgen har også blitt registrert av NORSARs seismiske stasjoner idet den traff bakken, noe som gjør det mulig å bestemme posisjonen uavhengig av videoobservasjoner. NORSARs beregning peker ut det samme området som vår videoanalyse.

Kart

Et interessant funn i analysen er at meteoren ikke later til å ha opphav i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, slik de aller fleste meteorer har. I stedet ligger nesten hele banen på innsida av jordas, som gjerne kalles en bane av Aten-type. Dette gjør eventuelle funn av meteoritter spesielt spennende for vitenskapen.

Vi oppfordrer turgåere vest i Lier om å være oppmerksomme på spesielle steiner, ofte mørke, som synes å ligge på en plass der de ikke hører hjemme. Ved funn bør Naturhistorisk museum eller Norsk meteornettverk kontaktes for vurdering om det virkelig kan være en meteoritt. Merk at funn av mindre meteoritter i utmark normalt vil tilhøre finneren, men det er viktig at den rapporteres så den kan bli vitenskaplig undersøkt og registrert. En uregistrert meteoritt er normalt lite verdt.

Vi håper å finne et mer konkret søkeområde i løpet av de nærmeste dagene.

31 kommentarer til «Kraftig ildkule i natt»

 1. Så meteoren i natt. Trodde det var en rakett. Hørte en fresende lyd. Og den hadde flere farger. Kom ifra sør øst mot nord vest. Dette skjedde straks etter kl. o1.
  Ca. 20 minutter senere kom det en ny som hadde retning fra syd mot nord. Den hadde hvitt lys. Hørte ingen smell.

  1. Lyden var nok Infralyd, regner med du hørte lyden samtidig som du så meteoren.

   1. Om man hørte lyden av meteoritten samtidig som man så den, så var men farlig nære!
    På Kongsberg ble flashet detektert 01:08:52, og lyden 01:11:29, dvs 157 sekunder etterpå. med lydhastighet på 343 m/s var avstanden nesten 54 km. Etter mine enkle beregninger.

    1. Ettersom lydbølgene dannes langt over bakken, vil det alltid gå en del tid før de kan høres, som regel over et minutt. Det gjelder også infralyd. Men av og til rapporteres en svak, samtidig lyd i tillegg. Noe kan være innbilt, noe har vært forsøkt forklart som en fotoakustisk effekt, altså at bestrålte gjenstander begynner å vibrere.

 2. Etter jeg hadde snakket med en familie medlem sent i går hørte jeg utrolig mye lyd vet ikke om det kan være dette?
  Hørte det ved Rykkinn Bjørnebærstien

 3. Skulle til å sove i Vollen med vindu mot syd, så kom et flash inn i vinduet med regnbuens farger (tenkte lyn men undret over fagen) så noe etterpå et brak (tenkte torden men stusset på lyden) Ut fra retning grenseområdet mellom Lier og Røyken (nå Asker)

 4. Så denne over Jeløya i Moss i natt litt over kl 0100, var i ferd med å pakke etter fest i parken. Det var et stort lysglimt som tok over fokuset til alle som var der. Etter lyset forsvant hørte man en buldrende lyd og så ble det liggende igjen en røyksky i flere minutter etterpå. Steinen kom inn fra nord og gikk mot sørish. Spesiell opplevelse 🙂

  1. Såg ikkje sjølve eldkula, men høyrde drønnet og huset rista faktisk. I etterkant kom det 3 eller 4 smell som i eit fyrverkeri. Stad; Sløvika, Jevnaker

 5. Så den komme med fulle flammer rett over kl.01.00 her i Trysil. Lyste ikke stort rundt den, kun flammene, og den lange halen. Fra her å se hadde den diameter som månen i str. omtrent. Et utrolig skue!

  1. Svært usikkert. Det kan ha vært 100 kg som traff atmosfæren, men det aller meste brant opp. Det er sannsynlig at småbiter falt ned til bakken, som kan ha vært noen få steiner på flere kg eller ei sky av småstein på noen få gram hver.

 6. Samme dag!, så hørte jeg og min mann et kraftig lyd, den ble observert ved kolsås toppen og mot kolsås banen. Ca 01.15- 01.20. Har konkret tid.

 7. Satt i stua i Oslo,vi bor 165 m.o.h. og har panoramautsikt fra sørøst via sør og vest til nord.
  Det var to lysglimt en god stund etter midnatt,men jeg så ikke på klokka. Det første lysglimtet var størst,i sørøstretning,det var regnbuefarget og med flere høye brak like etter lysglimtet.
  Lysglimt nr. 2 var mere som det jeg har sett på videoopptak og helt lydløst,i vest,en god stund etter det første.
  Det artige er at jeg også så meteoren herfra i mars 2010,den kunne jeg se flammene på,som i et bål, før den delte seg opp og ble borte over fjellene i vest.

 8. Mieszkam w Niemczech i też widziałam dokładnie o tej godzinie rozbłysk na niebie, myślałam, że to błyskawica, bo burza miała być, ale grzmot był tylko jeden….

 9. De som kjenner meg sier jeg sover både godt og tungt, men akkurat denne natta våknet jeg i tidsrommet 01:00 +- av noe som opplevdes som at huset ble truffet av ettellerannet. Kraftig risting og buldring jeg rett og slett bråvåknet av. Før jeg rakk å skjønne hva som foregikk var det igjen helt stille og jeg lurte på om jeg rett og slett hadde drømt. Våknet med høy puls som om kroppen var på alerten. Først neste dag når lyskula og meteoren kom frem i media falt brikkene på plass

 10. Jeg var på hytta på Øverskogen, som er i Finnemarka, her: https://goo.gl/maps/99rEGqZ4zwfEQSVY8

  Jeg sov, men litt over 01:00 våknet jeg fordi naturen kalte, og gikk ut for å svare på kallet. Det var en vanvittig flaks. For mens jeg sto der, så jeg et lysspill gjennom skogen på sørsiden av hytta. Det lyste i gult og rød, og beveget seg om om en lastebil med fullt fjernlys og full fart hadde forvillet seg inn i skogen. Dessverre var lysspillet i skogen så fasinerende at jeg ikke så opp, så jeg så ikke meteoren.

  Det var først et sted mellom 10 og 30 sekunder etterpå at jeg hørte en lyd som om noen helte et lass med grus over et blikktak. Det var ikke noe drønn eller smell, slik de som er lenger unna har beskrevet. Lyden kom i fra nord-vest i forhold til hyttas posisjon. Kanskje hørte jeg den forsinkede lyden av meteoren som gikk i oppløsning.

  Hvis jeg får oppleve noe liknende igjen, skal jeg være våken nok til å se på klokka og telle sekunder. Det var først etter at jeg hørte lyden, at jeg innså at dette kunne være en meteor. Nyhetene dagen etter bekreftet teorien.

  Takk for at dere gjør jobben med å samle inn og behandle alle disse spennende dataene!

 11. Jeg bor på Grødem- Randaberg, Rogaland,og har panoramautsikt hvor jeg ser over til Tau,Hundvåg, Åmøy og inn mot Stavanger.
  Jeg så på dette tidspunkt,natt til søndag, en «ildkule»som så tok fyr før den brant ut å falt i sjøen et sted mellom Randaberg å Tau. Antar det må ha vert en bit av denne som snakkes om her. Var bare synlig i få sekunder,men var et vakkert syn.

 12. Jeg var på drolsum og hadde panorama utsikt, lysskyen som ble hengende igjen og som er avbildet også av andre lå lenger nord enn Sylling. Altså rett over Tyrifjorden. Det er video av asteroiden fra knivedalen i Skotselv. Jeg mener denne ikke kan ha landet i sjåstad, men lenger inn på Finnemarka, Lyden var spektakulær og varte lenger enn halvt minutt, først ristet det som om noe ble revet ned fra veggen i skjulet, videre kom en utrolig blafring i det den mest sannsynlig suste forbi. Helt rått. Rakk å gå ut og se om det var uvedkommende så har hørt denne før den kom og til etter den fløy forbi.

 13. Jeg så sterkt lys gjennom rullegardinen og trodde først det var en bli som lyste mot vinduet. Like etter dundret det i bakken, to dunk som om en tung trestokk faller i bakken, spretter opp igjen og så faller til ro. Det ristet i huset (over 100 år gammelt laftehus) og jeg tenkte at nå har det falt et tre over huset. Gikk ut for å se, men intet tre å se og det var vindstille, så jeg tenkte at det hadde vært et lynnedslag et stykke unna siden det var meldt om fare for lyn. Først neste dag leste jeg på nyhetene om meteoren. Tidspunktet stemmer med øvrige observasjoner fra andre, Jeg hørte ingen lyd, men huset er støyisolert pga. nærhet til flyplassen, så det er ikke mye lyd å høre inne.
  Sted: Gardermoen, Nannestad.

 14. Steinar, har du tenkt på å implementere bayesisk søk? Det er en ganske rett fram teori bak det og burde ikke være så vanskelig å implementere, men jeg har ikke tid. Det finnes en grei introduksjon på: https://towardsdatascience.com/finding-lost-objects-using-bayesian-search-in-javascript-f502e3a1eb8c

  Tanken er at man estimerer en sannsynlighet for å finne objektet i et bestemt område, og så modifiserer man sannsynlighetstettheten etterhvert som man søker. Man kan så lage et heatmap av sannsynlighetstettheten og legge det oppå f.eks. Google Maps for overblikk eller MapAnt for mer detaljert søk.

  Den initielle sannsynlighetstettheten kan beregnes ut fra de dataene dere har og NORSAR-dataene, og så kan folk rapportere inn GPS-tracks med hvor de har gått. Så kan dere angi en sannsynlighet for at personen ville funnet en meteoritt etter hvor trenet personen er i å se etter slike og eventuelt slikt som tettheten i vegetasjonen på stedet (MapAnt har dette, slik at det finnes data om det).

  Det er forresten rart Wikipedia nevner den første bruken av bayesisk søk, da en atombombe forsvant ved Palomares i 1966: https://medium.com/war-is-boring/how-to-find-a-missing-h-bomb-aef5660ed51a

  1. Spennende tanker. Det er utfordrende å holde styr på hvor det til enhver tid søkes og er søkt, og hvor godt søkt det er, men GPS-sporing er helt klart et kraftfullt verktøy som gir mye data, og data er gull. Utvikling av et slikt system fra bunnen av blir i overkant av hva vi som driver på med dette kan klare ved sida av jobb og familie, men kan hende har noen alt gjort noe liknende, eller en student eller annen med masse tid tenner på ideen og lager noe slikt. Det kan brukes til annet enn meteorittsøk.

   1. En generell manngard-app hadde vært interessant i mange settinger, kanskje. Hvor man for hvert prosjekt kan legge inn en radius rundt personen hvor man antar at personen kan ha sett det man leter etter. Så kan enkeltpersoner melde seg på prosjekter, og starte tracking i terrenget, samtidig som de ser hvor andre har gått før. Jeg er normalt backend-utvikler, men har også litt rusten Android-kunnskap. Hører gjerne om det startes opp noen prosjekter.

    1. Ja, det er litt mye jobb, men ikke kjempestort. Det er litt rart at det ikke er mer utbredt, det eneste jeg har funnet at US Coast Guard har https://en.wikipedia.org/wiki/Search_and_Rescue_Optimal_Planning_System som er basert på bayesisk teori.

     Som tjenestepliktig i Sivilforsvaret er jeg intet mindre enn sjokkert over hvor dårlig bakgrunnskunnskapen er i miljøer som faktisk har søk som et ansvarsområde. Dessverre har jeg ikke så mye tid å bidra med selv, men jeg har tenkt å ta meg en tur i terrenget hvis anledningen byr seg 🙂

 15. Da Morten Bilet og jeg leita etter flere meteoritter i Setesdalsheiene i 2013 (Valle), brukte jeg GPS tracking, Morten hadde dessverre ikke GPS. Med to mann fylte vi terrenget ganske bra i en stor omkrets rundt «krateret». Men terrenget der var nok 100 ganger enklere å søke i enn det er i Lier. Allikevel fant vi ikke flere biter. Hvis det ikke er snakk om meteoritter opp mot kiloen, tror jeg det blir vanskelig å finne noe, spesielt hvis de ikke er magnetiske.

Det er stengt for kommentarer.