Ny kraftig meteor i dag tidlig

Mange i sør-Norge fikk se en kraftig meteor i går kveld, noe som skapte en liten mediestorm, og i dag tidlig litt før soloppgang var en ny, flott meteor å se på himmelen i sør-Norge. Mens gårsdagens meteor var en såkalt tauride og rester av en komet, var meteoren i dag tidlig en såkalt sporadisk meteor som ikke kan assosieres til noen meteorsverm, men som er en av uttallige steiner som er rester av asteroider med opphav i det såkalte asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Vi har videoopptak av dagens meteor fra Trondheim, Gaustatoppen og Larvik.

Meteor
Registreringer gjort av Norsk meteornettverks ulike kamerastasjoner

Kamerastasjonen på Gaustatoppen er ny og foreløpig under utprøving. Klimaet på Gaustatoppen 1846 m.o.h. er utfordrende og noe vi vil jobbe videre med for å løse, noe som bildet under av kamerariggen illustrerer.
Kamerarigg
Foto: Ingar Hovden/Gaustabanen. Kamerariggen på Gaustatoppen fotografert 12. november 2021.

Meteoren i dag falt ned over Älvdal i Sverige. Antakelig har den brent helt opp ca. 35 km over bakken, men mindre meteoritter på bakken kan ikke utelukkes helt. Vi anser det imidlertid som usannsynlig. Mer informasjon om meteor fins på rapportsida for denne meteoren.