Ildkule over Østlandet 20. september

Vi har mottatt flere observasjoner av ei ildkule sett ca. 22:30 fredag 20. september. Den beskrives som orange i fargen, den gikk relativt langt over himmelen, delte seg i to hoveddeler og var synlig i flere sekund, kanskje så lenge som 8-9 sekund.

Et av kameraene på Voksenlia i Oslo viser ei ildkule 22:32:33. Den er synlig i ca. 3,5 sekund og viser tegn til oppsplitting. Den har også en etterglød som varer ca. 7 sekund. Det er naturligvis mulig at den var synlig i lengre tid, men for svak for kameraet inntil siste 3-4 sekund. Dessuten kan ettergløden tilsvarende ha vært synlig lengre.

Vi har litt motstridende opplysninger om hvor den er sett og om varighet, så flere observasjoner er ønskelige. Og vi har foreløpig bare én video fra hendelsen. Det gjør det vanskelig å si mye om ildkulas bane og om den er noen mulighet for meteorittnedfall. Lysstyrken har vært betydelig større enn de klareste stjernene, men den har ikke vært i nærheten av å konkurrere med fullmånen som lyste kraftig denne kvelden. Alt vi kan si om banen foreløpig er at vinkelen later til å være ganske spiss.

Ildkule 2013-09-20
(Klikk på bildet for video. Video/foto: Steinar Midtskogen/Norsk meteornettverk)

Oppdatering 2013-09-24: Arne Danielsen har en antydning av ildkula på sitt kamera i Vestby, og den er også observert fra Danmark. Observasjonene fra Danmark beskriver ildkula som noe som går i oppløsning med gnister i en flat, bane fra vest mot øst sett mot nord.

Observasjonene så langt tyder på at meteoren har kommet inn i en lav vinkel mot øst, nesten parallelt med bakken, og den har brent langsomt opp i stor høgde. Utvilsomt et vakkert skue.

Én kommentar til “Ildkule over Østlandet 20. september”

  1. Jeg så denne ildkula om kvelden på Sangefjell i Ål kommune. Den var større enn et vanlig stjerneskudd, men på langt nær så stor som den mteoritten som falt ned i Oslo for halvannet år siden. Den så jeg også!!!
    Fredag så jeg ildkula på himmelen mot nordøst, den kom fra øst og gikk mot vest (sørvest). Den brant opp etter 3-5 sekunder. Den var oransj på farge og hadde forholdsvis lang «hale». Et flott skue!
    Ingrid.

Det er stengt for kommentarer.