Meteorittjakt i Tsjebarkul

Hittil er det funnet atskillige små meteoritter etter det store nedfallet ved Tsjeljabinsk sist vinter, men en stor bit slo et seks meter stort hull i isen på innsjøen Tsjebarkul og denne ligger ennå der den falt. Antakelig er den noen hundre kilo tung og den ligger under flere meter med mudder i bunnen av innsjøen.

Tsjebarkul

Det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti melder i dag at arbeidet med å mudre opp innsjøen er i gang, og i går fant dykkere en mindre meteoritt på bunnen. Størrelsen var omtrent som en knyttneve. Lykkes det å heve den større meteoritten, vil dette være den desidert største biten fra nedfallet.

Ildkule over Østlandet 20. september

Vi har mottatt flere observasjoner av ei ildkule sett ca. 22:30 fredag 20. september. Den beskrives som orange i fargen, den gikk relativt langt over himmelen, delte seg i to hoveddeler og var synlig i flere sekund, kanskje så lenge som 8-9 sekund.

Et av kameraene på Voksenlia i Oslo viser ei ildkule 22:32:33. Den er synlig i ca. 3,5 sekund og viser tegn til oppsplitting. Den har også en etterglød som varer ca. 7 sekund. Det er naturligvis mulig at den var synlig i lengre tid, men for svak for kameraet inntil siste 3-4 sekund. Dessuten kan ettergløden tilsvarende ha vært synlig lengre.

Vi har litt motstridende opplysninger om hvor den er sett og om varighet, så flere observasjoner er ønskelige. Og vi har foreløpig bare én video fra hendelsen. Det gjør det vanskelig å si mye om ildkulas bane og om den er noen mulighet for meteorittnedfall. Lysstyrken har vært betydelig større enn de klareste stjernene, men den har ikke vært i nærheten av å konkurrere med fullmånen som lyste kraftig denne kvelden. Alt vi kan si om banen foreløpig er at vinkelen later til å være ganske spiss.

Ildkule 2013-09-20
(Klikk på bildet for video. Video/foto: Steinar Midtskogen/Norsk meteornettverk)

Oppdatering 2013-09-24: Arne Danielsen har en antydning av ildkula på sitt kamera i Vestby, og den er også observert fra Danmark. Observasjonene fra Danmark beskriver ildkula som noe som går i oppløsning med gnister i en flat, bane fra vest mot øst sett mot nord.

Observasjonene så langt tyder på at meteoren har kommet inn i en lav vinkel mot øst, nesten parallelt med bakken, og den har brent langsomt opp i stor høgde. Utvilsomt et vakkert skue.