En nøyere analyse av boliden som falt vest for Sogn og Fjordane 6. desember, gir ikke sikker viten om dens start- og sluttmasse, og ettersom alle meteoritter har falt langt til havs, har ikke en grundigere analyse blitt prioritert. Det vi kan si omtrentlig er at det antakelig dreier seg om et objekt på om lag ett tonn, kanskje mer, som traff jordatmosfæren i en hastighet på 13 – 14 km/s. Den lyste i minst 15 sekund og var synlig til den var 24 km over havet. Vi har lagt ut en video oppsummerer.
Geminidene er i gang
Årets geminider er nå godt i gang. Geminidene er en meteorsverm som topper seg rundt 13. – 14. desember. Den er den sikreste av meteorsvermene og skuffer sjelden. Den er spesielt gunstig i Norge nå midt i den mørke årstida. I år vil imidlertid fullmånen begrense synligheten litt, men geminidene består av mye stein og av og til skaper de flotte ildkuler som trenger langt ned i atmosfæren, helt ned til 30-40 km høgde.
(Geminide fotografert i demringa 13. desember klokka 08:08 fra Oslo)
Fortsett å lese «Geminidene er i gang»
Enorm ildkule til havs i vest
Klokka 05:15 i morges 6. desember lyste himmelen opp over hele sør-Norge, også der det var overskya, da ei stor ildkule gikk over Norskehavets sørlige deler vest for Sogn og Fjordane. Vårt meteorkamera i Oslo 500 km unna viser at den var synlig i hele 12 sekund og at den eksploderte flere ganger. Det har kommet inn vitneobservasjoner fra både Vest- og Østlandet, som forteller at ildkula delte seg i flere deler.
(Ildkula sett fra Oslo. Foto/video: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua)
Fortsett å lese «Enorm ildkule til havs i vest»