Analyse av ildkula 3. august

Vi har tidligere omtalt ildkula som gikk over Tyrifjorden og slokna over Krogskogen. Videoene er nå gjennomgått manuelt, og Eric Stempels ved Uppsala universitet har gjort modelleringer av den såkalte «dark flight»-fasen, dvs hvordan fallet har gått videre etter den lyse fasen. Inngangsmassen har antakelig vært noen få kilo som har hatt en hastighet på nærmere 15 km/s, og en mindre del av dette har kunnet nå bakken i form av mindre meteoritter opp til ca. 100 g nord i Bærumsmarka, hovedsaklig i området Store Hvitsteinvann, Triungsvanna og Åbortjern. De største steinene kan ha falt øst for Åbortjern, de minste i Krokskogen nær Rognlivann. Inngangsmassen var liten, og derfor dreier det seg nok om noen få, små meteoritter som det er lite sannsynlig å finne. Likevel, dette er et populært turområde og at noen finner noe ved et lykketreff kan ikke utelukkes.

Nedfallsområde(Google Earth: Oversiktskart)
Fortsett å lese «Analyse av ildkula 3. august»

Dagslysbolide over Skagerrak

Flere har meldt inn til oss om ei ildkule på himmelen sett i fullt dagslys ved 20:30-tida torsdag 13. august. Rapportene kommer fra Agder, Vestfold og Telemark og så langt nord som Viken. Ildkula beskrives som grønn i fargen med hale. Et av kameraene våre i Kristiansand registrerte antakelig den delvis klokka 20:38, men vi har ikke funnet den på noen andre kameraer, så nøyaktig peiling har ikke vært mulig. Den var synlig mot øst sett fra Kristiansand og later til å ha falt over Skagerrak.

Dagslysbolide
(Foto/video: Norsk meteornettverk)

Sannsynlig meteorittnedfall i Krogskogen

Klokka 03:54 i natt var ei kraftig ildkule synlig over Østlandet. Den er registrert av nettverkets kameraer i Oslo, Harestua og Larvik, og basert på videoene fra disse stedene, finner vi at dette dreier seg et objekt som har kommet inn i atmosfæren i en svært gunstig hastighet og retning, slik at mindre deler av objektet sannsynlig har overlevd og falt ned på bakken. Det er også meldt om en serie drønn i sammenheng med ildkula. Vi har ennå ikke utført en manuell gjennomgang av videoene, men de automatiske målingene antyder at meteoritter kan ha falt ned over Krokskogen.

Ildkule
(Foto/video: Norsk meteornettverk)

Dersom du så denne ildkula, mottar vi gjerne rapporter gjennom rapporteringsskjemaet vårt.

Flere bilder og videoer og mer informasjon på rapportsida for denne ildkula. De foreløpige beregningene antyder at meteoren har gått i en noe uvanlig bane før kollisjonen med jorda. Det kan hende at den har besøkt jorda før og blitt fanga opp av jorda, før den i natt kolliderte.

Vi vil komme tilbake med oppdateringer.