Ildkule sør for Norge

Flere har meldt inn observasjoner av ei ildkule sett sørøst i landet mot sør. Vi har bilder og video fra Oslo, men foreløpig ikke fra flere steder, så vi kan ikke peile presist ennå. Antakelig har den falt over Danmark. Ildkula kom til syne 12. februar 19:00:26 og var synlig i 3 sekund. I Danmark var det dessverre et tett skydekke og ingen later til å ha observert den derfra.

Ildkule
(Foto / video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Oppdatering: Ildkula er også fotografert fra Uppsala i Sverige, og fra Lier. Vi kan da peile og finner at ildkula har falt over Skagerrak like nord for Skagen. Den falt med en hastighet på 15-20 km/s og den lyste ned til ca. 27 km høgde. Det kan ikke utelukkes at biter av meteoren har overlevd som meteoritter, men disse har i så fall falt i havet.
Ildkula fra Uppsala
(Foto : Eric Stempels)
Ildkula fra Tranby
(Foto : Ørnulf Midtskogen)

Kart
Høgdeplott

Ildkula er også omtalt av NRK.

4 kommentarer til «Ildkule sør for Norge»

 1. Det stemmer bra med det jeg så fra Sande i Vestfold. Så og si rett sørover, bittelitt lenger øst. Jeg hadde inntrykk av at vinkelen var noe større (mer skrå) enn det jeg ser på bildet fra Oslo, men det gikk jo så raskt. Var ute med hunden og kikket tilfeldigvis den veien da et kraftig, grønnaktig lys/ lysstripe var synlig en liten stund. Artig!

 2. Jeg fikk fanget den opp på mitt bilvideokamera i går kveld ca kl. 19.00 ; på E18 retning Asker. Videoen ligger på min Facebookside:
  https://www.facebook.com/video.php?v=10152790854850677
  En kommentar som kom inn til denne var:

  Oddbjørn Strand · 3 felles venner
  «Jeg så den fra E16 i Steinsåsen i Hole. Den brant med et kraftig grønt lys, og eksploderte rett før den forsvant ut av mitt synsfelt over Kroksund. Det skulle tilsi området rett vest for Asker sett nordfra.»

  1. Takk for fin video! Det er utvilsomt den samme, men den falt altså ned nær Skagen.

 3. Jeg så også denne i Horten på samme klokkeslett. Den kom ca fra nord og fløy mot sør. Jeg opplevde «halen» som blåaktig, synlig i 2-3 sekunder og veldig kraftig.

Det er stengt for kommentarer.