Tauridene er en meteorsverm synlig rundt 11. november. Navnet skyldes at meteorene synes å fare ut fra stjernebildet Tyren. Aktiviteten er vanligvis lav, men svermen kan gi svært kraftige stjerneskudd. De heldige eller tålmodige opplevde et eksempel på dette natt til 12. november, mer presist klokka 02:17:21. Da lyste ei kraftig ildkule opp himmelen over Danmark. Ettersom det fins gode bilder av hendelsen og den kunne også ses fra Norge, omtaler vi den her.
Bildet over er tatt av Paul Christiansen fra Øst-Jylland mot nordvest. Et kamera i Oslo (Voksenlia) registrerte samme hendelse (bilde, video). En analyse av videoen viser at ildkula kommer til syne i posisjonen alt. 12,3° az. 191,4° og forsvinner i alt. 9,3° az. 189,9°, og varigheten er 1,5 sekund. Anton Norup Sørensen har på sine nettsider stjerneskud.info flere bilder og videoer, og han har ut fra den tilgjengelige informasjonen kunnet lokalisere meteorens bane. Den kom inn i atmosfæren 110 km oppe og nådde ned til 68 km før den brant opp. Gjennomsnittsfarten var 26 km/s.
En ny, kraftig tauride fotografert av samme kamera i Oslo i natt (til 16. november) klokka 00:26:45:
Bilde
Video
Og etter tauridene kommer leonidene. Her er en leonide fotografert i natt 02:19:46. Perspektivvirkningen gjør at den synes å bevege seg langsomt, fordi vi ser den nesten rett bakfra.