Bolide nær svenskegrensa

Vi har fått inn flere meldinger om en bolide (lyssterk meteor) sett 05:24 onsdag 3. april. Den er også observert fra Sverige, Danmark og kanskje også Finland. Vi har et bilde av den tatt fra Vestby, der den er synlig mot øst-nordøst og et videoopptak fra Jæren der den er synlig mot nordøst, lavt over horisonten. Det fins dessuten et videoopptak fra Aalborg i Danmark der den er synlig mot nord-nordøst, også lavt over horisonten. I visuelle observasjoner meldes det om en østlig retning sett fra Gvarv, Geilo og Oslo. Fra Göteborg var den synlig mot nord.

Bilde fra Vestby (Arne Danielsen):
Bolide

De to videoene: Fra Jæren (Jonny Ueland), fra Aalborg (Anton Norup Sørensen).

Fargen beskrives som oransje til hvit, og lysstyrken synes å ha vært nær fullmånens sett fra sørøstligste Norge, men ikke kraftigere. Kameraene på Voksenlia i Oslo står vendt mot sør og vest og har ikke fått med seg meteoren, men opptak fra disse viser at terrenget ikke lyses opp i merkbar grad. Det hadde imidlertid alt begynt å lysne, slik at boliden måtte ha vært vesentlig lysere enn fullmånen for en slik effekt.

Anton Norup Sørensen har basert på bilder fra Vestby og Aalborg estimert bolidens bane slik:
baneberegning

Det er imidlertid ennå stor usikkerhet, men dette kartet later til å harmonere noenlunde med de visuelle rapportene. Meteoren synes å ha gått i en østlig retning øst for Oslo, antakelig like over svensk side av grensa. Verken meteorens lysstyrke eller varighet taler spesielt mot et eventuelt meteorittnedfall, men det er foreløpig vanskelig å bedømme hvor langt ned meteoren kan ha lyst. Slokker den langt oppe (> 30km), er sannsynligheten for meteoritter liten. Vi er ikke kjent med at meteoren skal ha blitt etterfulgt av noe drønn eller lyd, som ville ha økt sannsynligheten for nedfall. Men nedfall kan ennå ikke utelukkes.

Oppdatering: Fra Sverige kommer det meldinger om at meteoren skal ha blitt etterfulgt av et drønn. Se omtalen i Populär astromoni under. Det gir håp om at små meteoritter kan ha falt til bakken.

Andre omtaler av denne hendelsen:

Én kommentar til “Bolide nær svenskegrensa”

Det er stengt for kommentarer.