Falske ildkuler

Ikke alt som lyser opp himmelen er ildkuler. Noen ganger kan satellitter bli overraskende lyssterke og kan forveksles med meteorer:
Iridium-satellitter
Iridium 3 og Iridium 45 fotografert natt til 26. august 2014.

I bildet over ser vi to Iridium-satellitter. De kan lyse kraftig opp. Det skyldes at de beveger seg oppe i lyset fra sola og de har blanke panel som reflekterer lyset. Er det ingen måne og er man langt fra bylyset, kan de faktisk lyse så sterkt at de vil skape skygger. Men de skiller seg fra meteorer på to måter: De beveger seg langsommere enn meteorer, og de tiltar og avtar gradvis i styrke. Meteorer farer normalt langt raskere over himmelen og de blusser raskt opp og slokner oftest raskt, noen ganger deler de seg mot slutten. Slik ser forløpet til en typisk Iridium-satellitt ut:
Iridium 45

Dette er Iridium 45 fotografert fra Oslo 26. august 01:40. Maksimal lysstyrke var -8,2 (ifølge Heavens Above). Fordi mange satellitter går i polare baner, er det mange satellitter å se på våre breddegrader.

Ildkule lyste opp i sør

Himmelen over sør-Norge lyste opp klokka 00:30:28 i natt av ei ildkule som brått eksploderte. Den kan ha gått over Skagerak eller ytre Oslofjord. Meteorittsvermen perseidene er nå aktiv, men denne later til å ha vært en sporadisk meteor. Her fotografert fra Oslo:
Ildkule
(Foto/video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk

Video fins i høg og lav oppløsning. Ildkula er også fotografert fra Danmark.

Oppdatering: Peilingene viser at meteoren har falt et sted nær østsida av de ytre delene av Oslofjorden, mest sannsynlig ved Fredrikstad. Den har eksplodert i ca. 80 km høgde. Videoen viser også at biter har overlevd eksplosjonen, men antakelig har også disse gått i oppløsning like etterpå.

Kart
Høgdeplott

Diverse meteorer

Sommernettene er lyse, men det har kommet inn mange rapporter om ildkuler og flere har også blitt fotografert. Det har imidlertid ikke vært noen klare meteorittkandidater. Under følger et knippe fotografiske observasjoner fra den siste tida. Høgreklikk og velg «vis bilde» (eller tilsvarende avhengig av nettleser) for å se bildene i full oppløsning.

Fortsett å lese «Diverse meteorer»

Perseidene

Den årlige meteorsvermen perseidene er nå på sitt mest aktive og gir mange fine stjerneskudd hver natt dersom det er noenlunde klart. Fullmånen gjør det imidlertid vanskelig å se de svakeste.

Her er et bilde av en perseide tatt 02:17 i natt i Oslo:
Perseide

Perseidene er raske (59 km/s) og brenner umiddelbart opp i øvre del av atmosfæren.