Nytt kamera på Solobservatoriet

Omfattende arbeid har endelig ført fram: et nytt kamera til vårt meteornettverk er installert på Solobservatoriet på Harestua. Noen justeringer og kalibreringer gjenstår, men allerede nå kan vi hente bilder fra kamerastasjonen.

Vi var også maks heldige å få klarvær første natten, og vi har allerede nå fanget en liten meteor på kameraet sammen med vårt kamera i Oslo (voksenlia.net).

Filmene kan sees her: http://norskmeteornettverk.no/bilder/2015/oslo-20150331.mp4 og her: http://norskmeteornettverk.no/bilder/2015/harestua-20150331.mp4

Harestua meteorkamera

Meteor sett fra Harestua

Harestua meteorkamera

Harestua meteorkamera

Harestua meteorkamera

 

Solformørkelsen 20. mars

En solformørkelse har lite med meteorer å gjøre, men fordi flere i Norsk meteornettverk drog oppover til Svalbard for å se formørkelsen i all sin prakt derfra, legger jeg ut en video fra turen her, som viser totaliteten og litt av hvordan den opplevdes:

Meteor sett over Trøndelag i natt

Under det kraftige nordlysutbruddet mellom 00 og 01 i natt gikk det også en lyssterk meteor over Trøndelag om muligens over på svensk side. Vi har fått inn et par observasjoner, men har foreløpig ikke kunnet gjøre gode peilinger. Børge Halseth var ute for å fotografere nordlyset, og fikk samtidig med meteoren på dette flotte bildet:
Meteor
(Foto: Børge Halseth)

Bildet er tatt ved Orkanger.

Nordlyskorona over Oslo i natt

Et kraftig nordlysutbrudd gav en nordlyskorona over Oslo i natt like etter midnatt. Dessverre var det veldig disig og bare Jupiter var greit synlig, men meteorkameraene fikk likevel fine bilder av nordlyset.

Her en video som viser nordlyset i seks ganger naturlig hastighet:

(Video: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

(Stillbilde)

Mulig meteorittnedfall i Sveits

Ei stor ildkule var synlig fra sør-Tyskland, Sveits og Østerrike klokka 20:44 i går den 15. mars, og det fins flere videoer av hendelsen:

Det er også meldt om smell i ettertid, som tyder på at deler av meteoren kan ha overlevd fallet, og det meldes i dag om meteorittfunn. Om dette bekreftes, vil funnet være blant de relativt få meteorittene som har fallet godt fotografisk dokumentert.