Mulig meteorittnedfall over Utsira

(Oppdatert 2015-12-25)

Kameranettverket registrerte 23. desember klokka 06:09 en lyssterk meteor som gikk over Rogaland i retning vest-sørvest. Den slokna ca. 30 km over havet i nærheten av Utsira. Kameraene i Oslo og på Harestua, samt et kamera fra det danske meteornettverket, fotograferte den, men avstandene er store og det er en usikkerhet på atskillige kilometer hvor langt vest meteoren gikk. Meteorens inngangshastighet var lav, 14-15 km/s, og det er derfor sannsynlig at meteoritter har overlevd. Mest sannsynlig dreier det seg om få og relativt små meteoritter som har falt i havet vest for Utsira, men usikkerheten gjør at det ikke kan utelukkes at noe har falt ned på Utsira. Vi vurderer imidlertid mulighetene for å finne noe som små.

Vi har bare mottatt noen få vitneobservasjoner, og slike observasjoner, spesielt fra Rogaland, vil være interessante. Bruk gjerne vårt observasjonsskjema om du så (eller hørte) denne meteoren.

En vitneobservasjon beskriver ei ildkule som lyste opp både skyer og landskapet som blinka 2-3 ganger og som etterlot seg ei hvit stripe. Flere har hørt en eksplosjon etterpå. Disse observasjonene harmonerer godt med hva vi kunne vente ut fra bildene.

meteor
(Foto: Norsk meteornettverk / Solobservatoriet på Harestua)

Se den automatisk genererte rapporten for flere bilder og mer informasjon.

4 kommentarer til «Mulig meteorittnedfall over Utsira»

 1. Hei
  Bor i Homborsund (melleom Grimstad og Lillesand)
  Så den på vesthimmelen , veldig lyssterk. Varte kanskje 5-6 sekunder. Beveget seg fra øst mot vest
  Så en lignende meteor for ca 3uker siden , men den var ikke fullt så lyssterk

 2. Hei! Jeg er en bonde fra Nordmøre, nærmere bestemt fra Rindal kommune.
  Da jeg skulle gå i fjøset om morgenen 23.desember så jeg et lys på himmelen som «falt» ned i horisonten i retning sørvest. Lyset var meget sterkt og tydelig. Merket meg tidspunktet som var like etter klokka 6. Da jeg nå i ettertid ser at det har falt en meteoritt utenfor Rogaland dette tidspunktet, lurer jeg på om det er den jeg har sett.
  Kan det være mulig å ha sett den med bare det blotte øye på denne avstanden?
  Hadde vært artig og fått ett svar på dette fra dere.
  Mvh Jarle Mækkelgård

 3. Jeg så denne da jeg var på joggetur i Jegersberg /Kristiansand, lillejulaften morgen. Et imponerende syn, veldig artig å oppleve.

 4. Jeg så denne da jeg var på joggetur lille julaften morgen, i Jegersberg ved Kristiansand. Kraft imponerende lys som varet kanskje 5-6 sekunder. Hørte ingen lyd, men det hele kom jo temmelig overraskende på meg……

Det er stengt for kommentarer.