Oppdatering om dagslysildkula

Etter at flere aviser omtalte ildkula som kunne ses på himmelen ca. 13:48 den 15. januar, har vi mottatt over 100 vitnebeskrivelser. Disse har gjort det klart at ildkula gikk lengre vest enn Dovre som først antyda. Kartet under viser retningene i beskrivelsene, der retninger var oppgitt. Tynn strek markerer retningen der ildkula først blei sett, tjukk strek retningen er den forsvant. Observasjoner som inkluderer lyd, er markert i blått.
Kart

Vi ser at det er en del sprik i observasjonene som gjør peiling vanskelig, men vi finner de fleste lydobservasjonene på Sunnmøre, som indikerer at ildkula ikke gikk langt unna dette området. Vi har også vært i kontakt med NORSAR som har sett etter et infralydsignal etter hendelsen, men ingenting er funnet, heller ikke ved svenske infralydstasjoner. Det antyder at det ikke har vært store energimengder, altså at meteoren har hatt liten masse i tillegg til lav fart, som er litt overraskende ettersom flere observatører har meldt om et kraftig smell som torden, eksplosjon eller geværskudd på kort avstand. Mangelen på bilder, video eller infralydsignal gjør det vanskelig å peile ildkula presist. En del observasjoner indikerer også at den kan ha falt ned over havet. Vi antar derfor at det er usannsynlig at eventuelle meteoritter vil bli funnet.

3 kommentarer til «Oppdatering om dagslysildkula»

 1. Hei
  Eg bur i Sveio i Hordaland. Har eit spørsmål ; Me oppdaget 6 små hull i taket på hagestuen , helga etter lyskula vart observert i distriktet( me bur ikkje så langt fra Fitjar) Har ingen annen forklaring enn at noe må ha kommet med stor fart og slått hull gjennom lysplatene..Kan dette stemme? Fant kun ein liten stein inne i hagestua, og den er i samme størrelse som hullene.Steinen ser heilt vanlig ut. Mvh Linda M Hovda

  1. Hei!

   Jeg fikk bilder av steinen på e-post, men svaret mitt kom ikke fram fordi det var noe galt med e-postadressa di.

   Som du sier, likner dette en vanlig stein (men bildet er litt uklart). Omstendighetene er litt pussige, så ta gjerne en ekstra titt etter flere steiner.

   Ildkula 15. januar gikk over Møre, så det kan ikke være noen sammenheng med den.

   1. Hei.
    Ja må leite etter fleirne steiner, har stabla inn div hagemøbler nå for vinteren så det er ganske fullt. Har venta på mail, så nå prøvde eg meg her.Jaja dette blir kansje kun eit mysterium..Takk for svar uansett😊

Det er stengt for kommentarer.