Kraftig meteor på Vestlandet 3. desember

Vi har registrert en kraftig meteor 3. desember klokka 19:49, som synes å ha kommet fra vest-sørvest inn over Bømlo og kanskje inn over Stord. Vi har registrert den med kameraer i Trondheim og Oslo, fra relativt lang avstand, og det er derfor noe usikkerhet i peilingene. På grunn av vær og tekniske problem har vi ikke fått registrert den med våre øvrige kamera i nettverket, men vi undersøker om det fins øvrige opptak.

Meteor
Meteoren sett fra Trondheim (Foto/video: Norsk meteornettverk)

Den var synlig i ca. 11 sekund og lyste opp landskapet enkelte steder. Mange har meldt inn observasjoner til oss, og vi har rapporter om et drønn 1 – 3 minutt etterpå fra Bømlo, Stord og Haugesund. Den delte seg i flere biter, som et gnistregn.

Våre foreløpige data indikerer at dette kan ha vært en romstein på noen titalls kilo som traff atmosfæren i ca. 15 km/s eller i litt over 50 000 km/t, og den gikk i oppløsning ca. 27 km over Bømlo med retning mot midtre del av Stord, antakelig nord i kommunen Stord, men kanskje sør i Fitjar kommune.

Kart
Meteorens bane

Meteoren var såpass kraftig at NORSAR registrerte infralyd på sin stasjon på Løten nesten 23 minutt etterpå.

Infralyd
(Grafikk: NORSAR)

Flere bilder og detaljer på egen rapportside.

7 kommentarer til «Kraftig meteor på Vestlandet 3. desember»

    1. Hei! Me i lokalavisa Stord24 er veldig interessert i å sjå videoopptaket du har tatt. Har du høve til å ta kontakt med oss på redaksjonen@stord24.no, eventuelt senda oss ei melding på Facebook?

  1. Høyrte den svært godt på Bømlo (Fylkesnes) – virka som lyden kom rett over oss

Det er stengt for kommentarer.