Ildkule 27. september

I løpet av kvelden 27. september fikk vi mange henvendelser fra ulike steder i sør-Norge, både fra Østlandet og Vestlandet, om ei ildkule synlig i ca. 5 sekund. Den gikk i oppløsning med gnistrende hale og beskrives som oransje i fargen. Den lyste mye sterkere enn stjernene, men terrenget lyste ikke opp. Vi har også ildkula på våre kamera i Vestby og Breim. P.g.a. høstferie har vi ikke fått gått gjennom observasjonene før nå.

Ildkule 2013-09-27
(Foto: Runar Sandnes/Norsk meteornettverk)

Ildkule 2013-09-27
(Foto: Arne Danielsen/Norsk meteornettverk)

Ut fra bildene kan vi beregne følgende om banen:
Ildkule 2013-09-27
Ildkule 2013-09-27

Den later til å ha kommet til syne ca. 110 km over nordlige delen av Jostedalsbreen, gått sørøstover over Jotunheimen og Lillehammer og kanskje kommet så langt som til ca. 75 km over Elverum. Hastigheten har vært om lag 42 km/s. Den har kommet inn i atmosfæren i en spiss vinkel (ca. 8°) og brent helt opp. Uansett var ildkula et flott skue.