Meteor over Kvinesdal i dag tidlig

Klokka 04:05:10 lyste en kraftig meteor opp himmelen over det sørligste Norge. Den er fotografert fra Oslo og fra flere steder i Danmark. Vi har også fått inn en visuell observasjon fra Kristiansand. Foreløpige peilinger viser at den gikk mot nord og nådde norskekysten ved Farsund og slokna ca. 35 km over Kvinesdal. Kameraobservasjonene er imidlertid gjort fra store avstander, så det er en viss usikkerhet.
ildkule
(Foto: Steinar Midtskogen/Norsk meteornettverk)

Klikk på bildet over for en video. Ildkula (meteoren) kommer til syne etter 23 sekund. Peilingene gir denne banen for meteoren:
Kart
Høgde

Den var hvit i fargen uten tegn til oppsplitting og lyste i 4-5 sekund. Den kom altså sørfra, i en vinkel på ca. 29 grader. Hastigheten var ca. 27 km/s. Antakelig har den brent opp, men nedfall av meteoritter kan ikke utelukkes helt. Vi ønsker tilbakemeldinger om noen har hørt smell eller «tordenskrall» i dette området mellom 04:05 og 04:10.

De danske observasjonene fins på denne nettsida.

3 kommentarer til «Meteor over Kvinesdal i dag tidlig»

 1. En av leserne våre så meteoren, og ba oss om hjelp til å finne ut hva dette var.
  Her er det han skrev til oss:

  Hei. Søndag morgen kl 04.15-04.45 kjørte jeg gjennom drammen sentrum mot vestfold. Over Gulskogen senteret altså sør-vest så så vi et skarpt lys som dalte ned bak fjellet. Det var et stort skarpt lys, så stort at vi nesten trodde det var en nødbluss – noe vi konkluderte kjapt med at det ikke var.. Det så ut som en gatelykt som bevegde seg med middels høy hastighet over himmelen. Vet dere hva dette kan ha vært?
  Det var et helt klart tydelig lys, ingen lyd så vidt vi klarte å høre- Det lyste heller ikke opp noe område, noe som tydet på at det var et stykke unna. Det så ikke ut som noe lyskilde, da det var veldig konstant og klart lys, nesten som å se på en ekstra sterk måne. Og om det var en komet så må den ha vært veldig stor, jeg husker heller ikke noe spesiell hale på lyset. Virket som det var veldig konsentrert. Vi spøkte med at det så ut som en ufo som gikk ned for landing i ca 45graders vinkel. Det var HELT stjerneklar himmel over drammen denne dagen og jeg er helt overbevist om at det ikke var noe helikopter..

  1. Hei og takk for videreformidlinga av observasjonen. Det er liten tvil om at det dreier seg om samme hendelse, men tidspunktet var 04:05, altså litt før det oppgitte.

   Den var ikke bare et stykke unna, men rundt 300 km unna!

 2. Virkelig synd det ikke var observasjons forhold fra min posisjon den dagen, siden jeg bor bare 150 km fra dens posisjon. Vi hadde lave skyer og yr langs vestkysten da.

Det er stengt for kommentarer.