Det gjøres stadig nye meteorittfunn i Russland. Det hittil største funnet er en bit på 1,8 kg, som nå studeres av Ural føderale universitet i Jekaterinburg. Her vises den fram av Viktor Grohkovskij:
(Foto: Pavel Maltsev)
Mange meteoritter er funnet i Russland
Mange meteoritter i Russland er funnet og er bare starten på et «gullrush». Her en snutt fra BBC med min svært dyktige venn Dimitry Sadilenko (Dima)
Her noen bilder av meteoritten som viser svarte linjer som er forårsaket av kraftig sjokk
Drønn i Oslo ca. 11:07
Det er sikkert flere enn jeg som hørte et kraftig drønn i Oslo ca. klokka 11:07 i dag. Jeg stod på Midtstua stasjon og lyden syntes å komme østfra. Geofonene på Voksenlia noen kilometer unna registrerte det samme klokka 11:06:50,8:
Hoveddelen av utslaget varte ca. 6 sekund. Været, lett snødryss med gløtt av sol, gir ingen indikasjon på torden. Målestasjonen på Voksenlia har heller ikke registrert noen utladninger som et lyn ville ha skapt. Geofonene har heller ingen indikasjoner på noe seismisk i forkant som sprengningsarbeid burde gi. Dersom flere har hørt det samme andre steder eller har opplysninger, ta gjerne kontakt på e-post eller legg igjen kommentar her. Både indikasjoner på om dette kan ha vært en meteor og opplysninger om at det var noe helt annet (f.eks. overlydsflygning, en større sprengning ifm anleggsarbeid, osv), er av interesse.
Oppdatering:Infralydsarrayen til NORSAR på Løten viser ingenting i det aktuelle tidsrommet. Dette forblir et mysterium.
Ildkule synlig i dagslys nær Rio de Janeiro
Det kommer i dag inn meldinger om en særs kraftig ildkule som var synlig i dagslys et par hundre km nordøst for Rio de Janeiro i Brasil. Dette skal ha skjedd 10:12 lokal tid, som tilsvarer 14:12 norsk tid. Noe mer informasjon på dette nettstedet. Nyhetsreportasje her.
VilVite senteret i Bergen må gi forskerne adgang til meteoritten som de stiller ut!
VilVite senteret i Bergen stiller nå ut den første meteoritt som ikke har vært undersøkt av kompetente fagfolk eller som har dokumentert funnstedet. Ikke engang et nærbilde av funnstedet fins. To amatører, Knut-Jørgen Røed-Ødegaard(KJRØ) og kona Anne Mette Sannes, som har nektet Naturhistorisk museum i Oslo tilgang til meteoritten, har lånt den ut til senteret. Det er nå senterets ansvar at meteoritten blir undersøkt hvis ikke må de avslutte utstillingen av dem av absolutt alle etiske grunner som tenkes kan. Eierforholdet som senteret påpeker i omtalen er bare en bisak her. Forskingsetiske og museumsetiske forhold er langt viktigere når den stilles ut offentlig. Eierforholdet er en sak mellom KJRØ og hans daværende arbeidsgiver UiO, men bidrar ikke akkurat til mer redelighet i saken.
Forhistorien går omtrent slik:
Fragmenter av meteoren er funnet
Meteorittbiter i dette innslaget
Det er nå bekreftet at bitene som er funnet er en steinmeteoritt – en vanlig kondritt, I følge Victor Grokhovsky from Russian Academy of Sciences Committee on Meteorites of Ural Federal University
Videre klassifisering på hvilken type steinmeteoritt vil komme senere. Fragmentene som er funnet hittill har noe uvanlige former og kan minne om meteoritt Park Forest som falt i Illinois, USA 2003. Meteoritten vil sannsynligvis få navnet Tsjebarkul etter innsjøen hvor de første fragmentene er funnet. Mange russiske meteorittletere har ankommet området og det blir garantert funnet mange biter.
Tsjeljabinsk-meteoren antakelig større enn først antatt
Mens tidlige anslag på gårsdagens meteor over Russland varierte fra 10 til 50 tonn og en størrelse tilsvarende et kjøleskap eller en liten bil, har det samtidig vært en gryende mistanke om at dette kan ha vært noe større. I timene etter hendelsen har infralyd blitt registrert verden over. NASA har i natt oppjustert sitt estimat til
- 7000 – 10.000 tonn
- 17 meter diameter
- energi tilsvarende nærmere 500 kilotonn TNT
Det kan dermed dreie seg om det største kjente nedslaget etter Tunguska i 1908. Usikkerheten er imidlertid fortsatt stor. Meteorens sammensetning er ennå ikke kjent. Dykkere i Tsjebarkul-innsjøen hadde lørdag morgen norsk tid ikke funnet noe. Innsjøen er mudrete og det er dårlig sikt.
Stor meteor over Tsjeljabinsk i Russland
En kraftig meteor passerte over sentrale deler av Russland ved soloppgang 15. februar i nærheten av byen Tsjeljabinsk. I de første timene etter hendelsen florerte mange videoer på nettet:
- Videoer som viser røyksporet og vi hører sjokkbølgen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.
- Videoer fra bil: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
- Trafikkamera: 1, 2.
- Web-/overvåkingskamera: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
(Foto: Fedor Potapov)
Vi kommer med mer informasjon etterhvert. Noen foreløpige betraktninger:
- Dette er en stor meteor, antakelig flere tonn, muligens stein, som har gått i oppløsning i atmosfæren. Det er sannsynlig at fragmenter har nådd bakken.
- Jorda treffes antakelig årlig av meteorer på denne størrelsen, men det er svært sjelden at det skjer nær tettbebodde områder og fører til omfattende skader på eiendom og mennesker.
- Det er usannsynlig at den har noen sammenheng med asteroiden 2012 DA14 som passerer 27.700 km over jorda (ca. 34.000 fra jordas sentrum) om noen timer. Et felles opphav betinger sammenfallende baner, som foreløpige indikasjoner tyder på at de ikke har.
- Vinduer er slått inn og knust over et stort område pga trykkbølgen. Det er meldt om at en fabrikk ligger i ruiner etter å ha blitt truffet av en meteoritt, men kollapsen kan også være forenelig med den kraftige trykkbølgen som er mer sannsynlig som årsak.
- På nettet florerer det også av bilder/videoer av et glødende krater. Dette krateret har ingenting med meteoren å gjøre. Det fins også enkelte falske videoer av nedslag.
- Enkelte har ment at det kan være romskrot som har falt ned. Mye taler mot dette. For det første har meteoren kommet fra øst mot vest (evt. fra nordøst mot sørøst), mens satellitter helst sendes opp mot øst (om de ikke går i polare baner). Dernest taler omfanget på ødeleggelsene, styrken på sjokkbølgen, for at dette har vært noe stort, mange tonn, godt større enn de fleste satellitter. Til sist er det som synes på videoopptak, godt forenelig med en meteor som har kommet inn i en relativt spiss vinkel.
Oppdatering: Russiske medier melder om nedslag i Tsjebarkul-innsjøen noen få mil fra Tsjeljabinsk. Følgende bilde (foto: Vladislav Petlyuk) skal vise et hull på 6 meter i isen:
Videoopptak.
Oppdatering 2: Det er også gjort seismiske registreringer av hendelsen (trykk på grafen for flere grafer):
Merk: Dette er registreringer av sjokkbølgen som treffer bakken, ikke av meteoritter som treffer bakken.
Morten Bilet/Steinar Midtskogen