Flere kraftige meteorer nylig

Det har i de siste dagene vært flere kraftige meteorer rapportert over sør-Norge. Her følger de kraftigste som vi har bilder og video av. Klokka 02:40:07 natt til 9. desember kunne denne ses fra Oslo:
Meteor
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Den var synlig i 3,2 sekund. Natta før var også denne synlig fra Oslo klokka 03:14:16 (natt til 8. desember) i 2,6 sekund:
Meteor
(Foto: Steinar Midtskogen / Norsk meteornettverk)

Begge er også fotografert fra Vestby:
Meteor
(Foto: Arne Danielsen / Norsk meteornettverk)
Meteor
(Foto: Arne Danielsen / Norsk meteornettverk)

Vi kan dermed peile og får følgende løsning for meteoren natt til 9. desember:
kart
høgdeplott

Og denne løsninga for meteoren natt til 8. desember:
kart
høgdeplott

Begge har hatt en fart på rundt 20 km/s og brent helt opp 50-60 km over bakken. Natt til 8. desember falt også en tredje meteor, igjen fotografert fra Oslo:
Meteor

En video av de tre meteorene kan ses her.

3 kommentarer til «Flere kraftige meteorer nylig»

  1. Natt til 13. Desember, c kl 0030, kraftig smell som medførte lett rystelse i hus i store deler av Vallset, ca 100 km nord for Oslo. En person har observert et lysglimt mot sørvest. Ingen jordskjelv registrert. Spørsmålet er om det kan være en meteoritt. Vet dere noe?

    1. Lysglimtet kan ha vært en meteor. Denne natta var meteorsvermen geminidene på sitt sterkeste, og man kunne ganske lett se 20-30 stjerneskudd i timen. Noen var ganske kraftige, men ingen spesielt kraftig er registrert rundt 00:30. Jeg finner heller ikke noe jordskjelv registrert, heller ingenting unormalt på mine egne geofoner i Oslo. Jeg skal høre med NORSAR om deres infralydstasjon i Løten har registrert noe.

      Om det var en meteor personen så, er det ikke sikkert det er noen sammenheng med rystelsene ettersom det var så mange meteorer denne natta. Disse brenner nesten alltid helt opp innen 50-60 km over bakken, for langt opp til å skape slike rystelser.

  2. Tusen takk for svar. Alt var samtidig, lys og rystelse. Rystelsen var over et område på hverfall 10 km i lengde.

Det er stengt for kommentarer.